На 40% зросли експортні ціни на бутильовану соняшникову олію

В Україні з кінця лютого спостерігається зростання експортних цін на бутильовану рафіновану дезодоровану соняшникову олію.

Про це повідомляє «‎АПК-Інформ».‎ 

Зазначається, що подорожчання було обумовлено зменшенням кількості його пропозицій внаслідок повної зупинки діяльності чи суттєвого скорочення обсягів виробництва переробними підприємствами внаслідок російсько-української війни, зокрема й часткової окупації країни. 

За словами аналітиків, на ціну також вплинуло закриття морських портів через блокаду та руйнування портової інфраструктури.

«Експорт як олії, так і решти сільгосппродукції переорієнтувався на сухопутні кордони. Це призвело до перевантаження залізничної та автомобільної інфраструктури, що сприяло додатковим затримкам поставок бутильованої олії на зовнішні ринки. Попит імпортерів у той самий час оцінювався як досить високий, що також надало підтримку цінам‎», — зазначили аналітики. 

Додається, що ціни пропозиції на бутильовану рафіновану дезодоровану соняшникову олію в зазначений період зросли на 0,5-0,63 USD/л (або на 33-39%) і станом на 28 квітня переважно варіюються в межах 2-2,25 USD/л FCA‎.

Нагадаємо, ‎CEO «‎Кернел»‎ Євген Осипов висловив думку, що війна в Україні призведе до зниження експорту соняшникової олії на 40%.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus