На час війни українські аграрії закликали уряд лібералізувати обіг пального

Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ)‎ закликає владу провести зміни законодавства в частині обігу пального, провівши тимчасову лібералізацію законодавства на час воєнного стану в частині зберігання пального аграріями. Також в УКАБ‎ закликали надати можливість реалізації пального між с/г товаровиробниками з метою вчасного виконання комплексу польових та інших господарських робіт.

Про це повідомляє пресслужба компанії. 

В асоціації відзначили, що у зв’язку з проведенням польових робіт в умовах війни при бомбардуваннях та обстрілах нафтобаз і складів зберігання пального компаній-постачальників, аграріїв та логістичних компаній, досі не вирішеною залишається проблема щодо обігу пального та його переміщення. 

Повідомляється, що задля проведення посівної, а надалі й для можливості проведення збиральної кампанії в червні, аграрії в період активних бойових дій в багатьох регіонах України були вимушені будь-якими шляхами вивозити паливо з небезпечних районів, цистернами заливати дизельне паливо у будь-які мінімально придатні для цього ємності, як власні, так і інших аграрних компаній та фермерів.

«В розумінні податкового кодексу України, така передача пального вважається реалізацією, а це дозволено здійснювати виключно з акцизних складів, які мають відповідну технічну та будівельну документацію, дозвільні документи, які зареєстровані та внесені в реєстр тощо. Проте в умовах війни забезпечити введення в роботу і зареєструвати з нуля новий акцизний склад майже неможливо», — зазначає генеральний директор УКАБ Роман Сластьон.

За словами гендиректора УКАБ частина території України знаходилася і ще продовжує знаходитися в окупації, багато складів аграріїв (в т.ч. акцизних) знищено або розграбовано, аграрії знаходяться в умовах, коли більшість дій і операцій щодо пального, які в нинішній ситуації можуть здійснюватися аграріями, будуть вважатися порушенням податкового законодавства в частині адміністрування обігу пального.

Разом з тим, за словами керівника УКАБ, внаслідок таких дії, можна очікувати на штрафи за зберігання пального без ліцензій чи реалізацію без ліцензії (з точки зору законодавства), хоча фактично, аграрії рятували вже офіційно придбане пальне з якого вже сплачено всі збори та податки.

«‎УКАБ звертається до влади з проханням підтримати пропозицію Мінагрополітики щодо внесення змін до законодавства в частині обігу пального і провести тимчасову лібералізацію законодавства на час воєнного стану», — підсумували в асоціації.

Нагадаємо, що ‎пальне продовжує зростати в ціні: бензини здорожчав на 1,95 грн/л, ДП — на 2 грн/л.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus