Альтернатив для агропродукції з України у світі немає — Висоцький

Країни, насамперед Близького Сходу та Африки, не зможуть обійтися без експортних поставок української с/г продукції. Замінити її нічим фізично, у тому числі поставками з країни-агресора рф чи з будь-якої іншої.

Таку думку висловив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, пише Мінагрополітики

За його словами Україна постачала 10% від світового експорту пшениці, понад 15–20% ячменю, більше ніж 50% соняшникової олії. 

«‎З України в середньому експортувалося 50 млн т с/г продукції. У рекордні роки цей показник доходив навіть до 65 млн т. Сьогодні немає можливості знайти альтернативу таким обсягам та замінити нашу продукцію. Це неможливо зробити фізично, навіть у перспективі найближчих 3–5 років», — зауважив він.

Тарас Висоцький додає, що у зв’язку з блокуванням портів Одеси та Миколаєва Україна можемо сьогодні експортувати 15–20% від довоєнних показників. Це уже призвело до суттєвого зростання цін на с/г продукцію та її фізичного дефіциту по всьому світу, особливо в державах Близького Сходу та Північної Африки.  

«Якщо ситуація з війною та блокуванням портів триватиме, наприклад, до півроку, країни цих регіонів у принципі не матимуть збіжжя. А це означає голод», — акцентував заступник міністра.

Разом з тим, підкреслив він, уряд працює над розширенням фізичного експорту через альтернативні шляхи. До прикладу, у квітні було експортовано в 4 рази більше, ніж у березні. 

Нагадаємо, раніше Тарас Висоцький розповів про плани уряду встановити держрегулювання цін на перевалку зерна.

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus