Через блокаду портів Україна не може експортувати близько 25 млн т зерна — FAO

Близько 25 млн т зерна застрягли в Україні та не можуть покинути країну через проблеми з інфраструктурою та заблоковані чорноморські порти, включаючи Маріуполь.

Про це повідомив заступник директора відділу ринків і торгівлі Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FАО) Йозеф Шмідхубер, пише Reuters.

За його словами, блокування портів вважається причиною високих цін на продукти харчування, які досягли рекордного рівня в березні після російського вторгнення в Україну, а потім трохи послабилися у квітні.

Згідно з даними Міжнародної ради з зернових, Україна була четвертим у світі експортером кукурудзи (кукурудзи) у сезоні 2020/21 та шостим експортером пшениці.

«Це майже абсурдна ситуація, яку ми бачимо зараз в Україні з майже 25 млн т зерна, яке можна було б експортувати, але яке не може залишити країну через відсутність інфраструктури, блокаду портів», — зауважив Йозеф Шмідхубер.

Разом з тим, Шмідхубер відмітив, що повні силоси можуть призвести до дефіциту сховищ під час наступного збору врожаю в липні та серпні.

«Всупереч війні, умови для збору врожаю виглядають не такими вже й жахливими. Це дійсно може означати, що в Україні недостатньо складських потужностей, особливо якщо не буде відкритого пшеничного коридору для експорту з України», — акцентував він.

Також він додав, що занепокоєння викликають повідомлення про те, що під час бойових дій в Україні було знищено частину зернових складів.

Нагадаємо, що в дунайських портах в 4 рази виросли ціни на перевалку вантажів.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus