У 2021 році експорт макухи та шроту з України зменшився майже на 30% — Інститут аграрної економіки

Продажі шроту і макухи (переважно з соняшнику) з України зменшились з 5522 тис. т у 2020 році до 4330 тис. т у 2021 році  (1192 тис. т, або на 27,52% менше) 

Про це повідомила пресслужба національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

Зазначається, що Україна перемістилась з першого на третє місце в рейтингу експортерів шроту і макухи на світовому ринку, поступившись Індонезії і Канаді.

Відзначається, що за інформацією Європейської Комісії, у 2021 році Україна зберегла четверту позицію серед найбільших постачальників агропродовольчої продукції до країн Євросоюзу, збільшивши вартість експорту на 1,1 млрд і отримавши таким чином виторг в розмірі 6,9 млрд. 

«‎Торік за обсягами аграрного експорту до 27 держав-членів ЄС нас випередили Бразилія (13,5 млрд євро), Велика Британія (11,8 млрд євро) та США (9,3 млрд євро)»‎, — йдеться в повідомленні НААН.  

Додається, що у світовому рейтингу експортерів агропродовольчої продукції за результатами 2021 року, наша країна зберегла за собою 22 позицію, оскільки найближчі конкуренти (Австралія, Нова Зеландія, Велика Британія, Малайзія) теж суттєво покращили вартісні показники експорту продовольства.

Нагадаємо, що Україна наростила реалізацію зернових культур у 2021/22 МР, станом на 7 червня експортовано більше ніж 47 млн т.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus