росія вкрала українського зерна на понад 2 млрд грн — розслідування

180 тис. т українського зерна вартістю більш ніж 2 млрд грн. Саме стільки протягом травня росія могла незаконно вивезти з тимчасово окупованих територій України.

Про це йдеться у розслідуванні «Схем», пише Радіо Свобода.

Зазначається, що у травні супутники Planet Labs неодноразово фіксували довгі колони зерновозів, що тягнулись в бік окупованого росією Криму. Водночас автоперевезення — це лише один з етапів вивезення російськими окупантами українського зерна, йдеться у розслідуванні. Далі його вантажать на судна в кримському порту — у терміналі «‎Авліта»‎, який наразі фактично контролюється владою рф. 

Схема вивозу українського зерна рашистами

Лише за травень та початок червня за допомогою супутникових знімків Planet Labs видання нарахувало прибуття до морського порту Севастополя щонайменше 12 вантажних суден.

«‎‎На основі даних сервісу Marine Traffic та відповідно до аналізу експертів з морського транспорту, виходячи з розрахунку місткості суден та за умов їхнього повного завантаження — протягом травня та на початку червня загарбники могли незаконно вивезти з України понад 180 тис. т зерна лише за цей період», — відмітили розслідувачі. 

Додається, що згідно з інформацією спеціалізованого порталу Markets Insider, вартість зерна на європейських ринках станом на травень-початок червня у середньому сягає 400 за тонну. 

Читайте також: «‎Як росіяни крали кукурудзу з палаючого елеватору в Маріуполі і звинуватили «націоналістів», що ті знищили зерно. Свідчення маріупольців»‎ 

«‎Тобто загальна вартість зерна, яке судна вивезли з Криму через термінал «‎Авліта»‎, може сягати близько 70 млн. За курсом Нацбанку на момент публікації — це більше ніж 2,13 млрд грн», — підрахували у виданні. 

Нагадаємо, що рашисти продовжують «‎націоналізовувати» майно та врожаї. Цього разу вони вимагають від ‎аграріїв з Херсонщини віддавати більшу частину врожаю закупникам з Криму та росії‎.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus