Українську пшеницю дисконтують, ячмінь позбавлений купівельної ліквідності — аналітики

Європейський виробник не квапиться з реалізацією власної пшениці, що дає певну фору для українських продавців і можливість знайти місце для своєї пшениці на міжнародному ринку. 

Про це пише SPIKE BROKERS у своєму каналі в Telegram.

За словами аналітиків, покупці готові платити за європейську пшеницю ціну на рівні €370 FOB порти Польщі через обмежену пропозицію. Українську пшеницю продовжують дисконтувати через фактор логістичної невизначеності та конкуренції з європейським зерном. 

«‎Торгівля пшеницею в Європу буде вимагати уважного сортування та підготовки партій за якістю! Важко знайти «мультикласові» контракти, а, отже, потрібно бути впевненим, яку якість відправляєш»‎, — нагадують експерти.  

Читайте також: «‎Війна закінчилась, чи скоро Україна поверне позиції на зерновому ринку? Прогнозуємо з професором з США»

Зазначається, що наразі DAP (Delivered at Place) кордон залишається пріоритетним експортним напрямком. Так, пшениця торгувалась:

  • DAP Латвія (липень-серпень) — €345/335/300;
  • DAP Литва (липень-серпень) — €350/340/300;
  • DAP Польща (липень-серпень) — €345/335/300;
  • DAP Німеччина (липень-серпень) — €370/360/No;

Водночас ячмінь найбільше позбавлений купівельної ліквідності. Ринок характерний шаленим діапазоном між мінімальною та максимальною ринковою ціною, зауважують у SPIKE BROKERS. 

«‎Щодо ячменю спостерігається найбільший дисконт ціни в логістичному ланцюжку від базису CIF до CPT Рені. Так, ціна ячменю з доставкою до CIF Константа, Румунія озвучується покупцями на рівні €295-300. Водночас покупці в порту Рені бачать можливим купівлю ячменю на рівнях €140-150»‎, — акцентували фахівці. 

Читайте також: «‎Як росіяни крали кукурудзу з палаючого елеватору в Маріуполі і звинуватили «націоналістів», що ті знищили зерно. Свідчення маріупольців»‎ 

Нагадаємо, що на початку липня уряд планується скасування ліцензій на експорт пшениці.

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus