Україна може зайняти до 15% ринку азотних добрив ЄС — Group DF

Обсяг ринку Євросоюзу становить близько 13-14 млн т. За оптимістичного сценарію українські виробники азотних добрив можуть зайняти до 15% ринку ЄС.

Про це повідомила пресслужба Group DF.

Зазначається, що рішення уряду щодо зняття обмежень на експорт добрив дозволить підтримати хімічну галузь в Україні та відкриє українським виробникам значні перспективи на європейських ринках. Найбільш перспективними є експорт КАС, ВАС та карбаміду.

«Селітру до Європи везти недоцільно, а от КАС, ВАС та карбамід будуть мати попит, Стосовно КАС для нас найцікавішими ринками є Франція (купує понад 1,6 млн т на рік), Великобританія (280 тис. т) та Іспанія (155 тис. т). Донедавна ці країни були залежні від білоруського та російського імпорту», — вважає  керівник департаменту корпоративних комунікацій Group DF Олег Арестархов.

Читайте також; «‎Де взяти добрива? Може цього року внесу менше, або Як ринок добрив переживає війну»‎ 

На думку представника Group DF, найперспективнішим ринком збуту карбаміду в ЄС є Польща. Обсяг ринку карбаміду у Польщі — близько 720 тис. т. Обсяги імпорту карбаміду з рф до Польщі минулого року становили близько 200 тис. т, з Білорусі — 67 тис. т.

«Я дуже сумніваюся, що Польща продовжуватиме купувати добрива з цих країн. Поляки вже відмовилися від газу. Цілком ймовірно, що відмовляться і від добрив, які робляться з російського газу. І цю звільнену нішу цілком може зайняти Україна», — каже Арестархов.

Додається, що за прогнозами Союзу хіміків України, внутрішнє споживання азотних добрив до кінця 2022 року з урахуванням падіння попиту на 40-70% коливатиметься від 433 тис. т до 866 тис. т. Таким чином, хімічна галузь здатна на 100% забезпечити внутрішній попит на азотні добрива навіть за відсутності імпорту.

Нагадаємо, що уряд скасував заборону на експорт жита та мінеральних добрив та запровадив для цих товарів режим автоматичного ліцензування.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus