Черги на кордоні з Польщею призводять до величезних збитків — МІУ

Ситуація протягом серпня на польсько-українському кордоні дійшла до критичної межі. Окрім чисельних локальних конфліктів і бійок між водіями в черзі, вже тиждень триває страйк перевізників з польського боку на пункті пропуску «Дорогуськ-Ягодин‎»‎. Наразі у черзі перебуває 2437 автівок, позавчора черга сягала вже 58 кілометрів. 

Про це повідомив заступник міністра інфраструктури України Мустафа Найєм у Facebook.

За його словами, враховуючи, що через пункт пропуску «Ягодин‎»‎ виїжджає майже 40% усього експорту на польському кордоні це призводить до величезних збитків, які за даними митниці становлять до 60 млн грн на добу. 

Україна підготувала низку пропозицій, які вже надіслані польській стороні. Зокрема пропонується обговорити можливість скасування контролю вантажівок, що перевозять ріпак для виробництва біодизелю та тих, що їдуть транзитом через Польщу у напрямку експорту з України, якщо вони будуть попередньо опломбовані.

«Українські служби готові розпочати сортування транспортних засобів на кордоні залежно від вантажу. Це дозволить вирівняти навантаження на польських інспекторів різних служб, що працюють на кордоні. Також Україна у найкоротші терміни готова підготувати та відкрити для позачергового виїзду пустих вантажівок з України до Польщі пункти пропуску «Грушів-Будомєж‎»‎, «Угринів - Долгобичув‎» та «‎Смільниця-Кросцєнко»‎, — заявили в МІУ.

Мустафа Найєм наголосив, що до середини жовтня п.р. можуть бути відкрити місця перетину державного кордону «Нижанковичі – Мальховіце‎»‎ та «Варяж – Усьмеж‎»‎ для тимчасового виїзду незавантажених автомобілів.

Читайте також: «‎Біодизель з ріпаку: як виготовити, плюси, мінуси та ціна питання»‎

Водночас польські водії вважають, що, змінивши правила перетину кордону порожніх автомобілів Україна хоче змусити поляків послабити фітосанітарний контроль, якому підлягають сільськогосподарські культури, що ввозяться в їх країну. Проте згоди польської сторони немає, оскільки вихід з-під контролю може призвести до ввезення на територію ЄС неперевірених, небезпечних для здоров'я продуктів харчування.

«‎Ситуація на кордоні погіршується з кожним днем. На повернення чекаємо 10 днів, тому що Україна ліквідувала окрему смугу для фур, які повертаються порожніми. Водії не хочуть працювати в таких умовах»‎, — пояснює ситуацію підприємець із Хелма Лукаш Бялаш. 

Перевізники вимагають виділення окремої смуги для автомобілів, які повертаються порожніми з України, фітосанітарного та ветеринарного контролю протягом 24 годин та відновлення дозволів для українських перевізників, тим самим скасувавши «транспортний безвіз» для українських перевізників. 

Протестувальники також погрожують влаштувати подібні перекриття дороги ще й у пунктах пропуску «Гребенне-Рава Руська‎»‎ та «Медика-Шегині‎»‎. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus