ЄС почув позицію росії щодо зняття санкцій з Россельхозбанка‎ — представник Єврокомісії

Задля полегшення експорту російської сільгоспродукції у Євросоюзі обговорюють можливість зняття санкцій з «Россельхозбанка‎»‎ і його перепідключення до системи SWIFT.

Про це «Известиям‎»‎ повідомив представник Єврокомісії Петер Стано.

Зазначається, що москва вимагає виключення «Россельхозбанка‎» із санкційних списків, оскільки це — головний російський банк із фінансування аграрних угод.

Представник Єврокомісії Петер Стано сказав, що ЄС почув позицію росії й розгляне цю можливість. Дипломат наголосив: санкції ЄС ухвалено у відповідь на військову агресію рф проти Україну, але «‎не націлені на торгівлю сільськогосподарською та харчовою продукцією, включно з пшеницею і добривами, між третіми країнами й росією».

«Ми належним чином взяли до відома претензії росії щодо ролі «Россельхозбанка‎» в угодах, пов'язаних з продовольством і сільським господарством, а також передбачувані труднощі, викликані його відключенням від SWIFT. Хоча це робить трансакції більш дорогими і повільними, платежі, як і раніше, можливі‎»‎, — заявив дипломат. Він також додав, що будь-яка поправка до заходів ЄС потребуватиме одностайного рішення держав-членів Ради.

Більшість російських банків не підпадають під санкції і не відключені від SWIFT, включно з великими фінансовими інститутами, такими як «‎Газпромбанк»‎, зазначив Петер Стано.

«Крім того, заходи ЄС прямо передбачають відступ [від санкцій], що дає змогу операторам Євросоюзу мати справу з російськими банками, які перебувають під санкціями, для угод у сфері продуктів харчування і добрив‎»‎, — уточнив представник ЄК.

Читайте також: «‎Allseeds vs АМПУ. Як працює черга в «зерновому коридорі» та чи можна проплисти «по блату»?»

Нагадаємо, що у листопаді експорт продовольства через «‎зерновий коридор»‎ знизиться до менш ніж 3 млн т через штучне затягування росією інспекції суден.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus