Стало відомо, хто лобіює «зелений коридор» для російських добрив

В кінці 2021 року «ТольяттіАзот» остаточно втратив незалежність і потрапив у сферу впливу групи «Уралхім» Дмитра Мазєпіна, спроби якого захопити найбільшого у рф виробника аміаку тривають вже понад 10 років. Саме інтереси Дмитра Мазєпіна і є тією рушійною силою, яка «штовхає» проєкт запуску аміакопроводу під час війни.

Про це розповів директор з маркетингу та розвитку бізнесу компанії VVM Сергій Рубан в матеріалі: «‎Запахло аміаком. Чим небезпечний «зелений коридор» для російських добрив» на Latifundist.com.

За словами фахівця, пропускна здатність аміакопроводу «Тольятті-Одеса» складає близько 2-2,5 млн т на рік  (при потужності виробництва «ТольяттіАзот» до 3 млн т на рік). Еквівалент 25 тис. залізничних цистерн.

«‎Аміакопровід активно не експлуатується вже багато років. Формально проблеми у роботі аміакопроіоду пов’язують з конфліктом між «ТольяттіАзот» і «Укрхімтрансаміаком». Хоча фактично основною перешкодою стала російсько-українська війна, що розпочалася у 2014 році», — говорить ‎Сергій Рубан 

Експерт зауважив, що для «Газпрома» запуск аміакопроводу дозволить опосередковано продавати 2 млрд метрів кубічних природного газу. Але фахівець вважає, що Україні не варто підтримувати аміачний проєкт рф.

«В травні 2022 року в районі Бахмута в результаті обстрілу було пошкоджено ділянку аміакопроводу. За офіційними даними, в результаті витоку аміаку утворилася хімічна хмара з зоною ураження радіусом близько 4 км. Враховуючи те, що аміакопровід проходить неподалік великих міст, ризики запуску проекту не співставні з потенційними вигодами. Навіть, якщо в результаті угоди Україна зможе повернути всіх військовополонених‎», — підсумував Сергій Рубан.

Читайте також: «‎Небезпека розмов про «зелений коридор» для добрив»

Нагадаємо, що за найскромнішими оцінками, експортний потенціал азотних і фосфатних добрив рф складає понад 20 млн т на рік. В цінах листопада 2022 р. це близько $15 млрд.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus