Світові запаси зерна зменшились до мінімуму за десятиліття через посуху та війну в Україні — Reuters

Попри відновлення експорту з України, світ рухається до найменших запасів зерна за останні роки, оскільки поставки надто малі, а врожаї інших великих виробників зернових менші, ніж спочатку очікувалося.

Про це пише Reuters.

Зазначається, що імпортери, виробники продуктів харчування та тваринники сподівалися, що доступність врожаю покращиться після того, як Україна, відновила поставки з чорноморських портів на фоні збільшення врожаю в США.

Але, за прогнозами, Сполучені Штати зберуть найменший урожай кукурудзи за останні три роки. Водночас посуха також завдала шкоди європейським врожаям і загрожує майбутньому посівному сезону в Південній Америці.

«‎До кінця 2022/23 МР світових запасів кукурудзи вистачить лише на 80 днів споживання, що на 28% менше, ніж п’ять років тому, і є найнижчим рівнем з 2010/11»‎, — пише видання з посиланням на данні Міжнародної ради по зерну.

Читайте також: «‎Сам привези і продай. Марія Сітак про трейдинговий бізнес ОССОЙО, пошук клієнтів в Європі та експорт агропродукції в умовах війни»‎ 

У зв’язку з цим світові посадовці стурбовані. Так, Світовий банк виділив $30 млрд для компенсації дефіциту продовольства, що погіршився внаслідок війни, а президент США Джо Байден минулого тижня оголосив про виділення майже $3 млрд додаткового фінансування для забезпечення продовольчої безпеки.

Разом з тим, посуха може призвести до подальшого скорочення глобальних запасів, особливо якщо нинішня суха погода в Південній Америці збережеться в основний посівний сезон, оскільки цикл урожаю зміщується у південну півкулю.

Читайте також: «‎Посуха 2022: як виглядають спекотним літом країни ЄС»‎ 

Як наголошує видання, прогнози врожаю в Аргентині — третьому у світі експортері кукурудзи – вже знизили через посушливу погоду.

 

Крім цього, заявила консалтингова компанія Strategie Grains, очікується, що виробництво ЄС досягне 15-річного мінімуму — це зниження, яке підштовхне блок до збільшення імпорту з України у 2022/23 році приблизно на 30% порівняно з попереднім роком у 10,4 млн т, 

Нагадаємо, що цьогоріч Румунія зібрала 9 млн т пшениці, що менше торішнього показника в 11,3 млн т

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus