Зерновий коридор: у вересні зросли відвантаження ячменю, ріпаку, олій та шротів

З 1 серпня по 30 вересня через порти Великої Одеси було відвантажено 5,5 млн т аграрної продукції на 241 кораблях. Близько 40% вантажів пішло з порту «Південний».

Про це пише пресслужба Мінагрополітики.

У відомстві зауважили, що за серпень коридором було експортовано 1,62 млн т зернових та продуктів переробки, а в вересні — 3,9 млн т. Серед вантажів, які залишили порти Великої Одеси за два місяці, — кукурудза — 44%, частка пшениці перевищує 28%.

«У вересні в порівнянні з серпнем частка кукурудзи впала з 61,4% до 37,2% від усіх вантажів в основному через стрімке зростання відвантажень ячменю, ріпака, олій та шротів. Частка пшениці в вантажах, відправлених коридором, зросла з 21,2% у серпні до 31,3% у вересні‎», — пише Мінагрополітики.

Читайте також: «‎ₚосії не вигідні зернові коридори. Пояснюємо, чому і як проходить підтасовка фактів»

Пшениці за два місяці роботи коридору було відвантажено 1,55 млн т, з яких до країн Африки, Близького Сходу, Південно-Східної Азії та Туреччини — 72%. В країни Африканського континенту відвантажено майже 423 тис. т пшениці, зокрема:

  • до Ефіопії вже відправлено 53,3 тис. т;
  • до Кенії — 51,3 тис. т;
  • до Сомалі 28,5 тис. т;
  • до Судану — 65,6 тис. т.

Крім того, вже відправлено пшеницю до Афганістану — 2% від відвантажень пшениці зерновим коридором, та Ємену — 3% від обсягу пшениці, експортованої з України коридором за серпень-вересень 2022.

Нагадаємо, що Президент України Володимир Зеленський вважає, що Україна готова збільшити експорт агропродукції, тому запропонував ООН розширити «зернову угоду‎»‎.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus