Китай планує розпочати імпорт кукурудзи з Бразилії вже в грудні — Bloomberg

Китай може почати імпорт кукурудзи з Бразилії вже в грудні, що є частиною прагнення найбільшого світового покупця зменшити залежність від США і замінити поставки з України, припинені російським вторгненням, пише Bloomberg

Близько 45 об'єктів, що належать компаніям, включаючи Bunge, Cargill та Archer Daniels Midland (ADM), були попередньо схвалені Бразилією для експорту в Китай, згідно зі списком, з яким ознайомилося агентство Bloomberg. Остаточна сума буде вище через велику кількість запитів, сказала людина, знайома з цим питанням, яка попросила не називати її ім'я, оскільки переговори тривають. Остаточний список, ймовірно, буде відправлений в Китай в листопаді. 

«Китай робить кроки для прискорення імпорту бразильської кукурудзи, диверсифікуючи поставки в той час, коли війна в Україні порушила торгівлю, а напруженість у відносинах з США висока. Ріст більш ніж на 20% ф'ючерсів на кукурудзу в Чикаго менш ніж за три місяці, посилене зростанням долара США, збільшило актуальність пошуку альтернативних вантажів‎», — пише видання. ‎ 

У той час як Бразилія є другим за величиною світовим експортером кукурудзи, Китай майже ніколи не купував кукурудзу у цієї сільськогосподарської держави за останні 9 років через фітосанітарні проблеми. На зустрічі в цьому році в Бразилії обидві країни нарешті домовилися про санітарні норми після багаторічних переговорів, проклавши шлях до закупівель. 

«‎Водночас цей крок загрожує частці США в китайських закупівлях, яка склала близько 70% в сезоні 2020-2021 рр», — відмітили у видані. ‎ 

Bunge очолює список Bloomberg з 20 майданчиками, схваленими Бразилією для експорту кукурудзи в Китай. Після того, як Пекін затвердить список, ці компанії будуть вести переговори безпосередньо з покупцями в азійської країні. 

Читайте також: «Кукурудза 2022: Сушити, залишити в полі чи спалити в теплогенераторі?‎»‎ 

Відзначається, що Китай вже купує більшу частину бразильської сої, ще одного кормового інгредієнта необхідного для вирощування свиней. 

Додається, що азійська країна має історію відходу від американських сільськогосподарських поставок в період ескалації напруженості, наприклад, у 2018-19 рр. під час торгової війни, і має більш широку мету — зменшити залежність від одного постачальника. 

Нагадаємо, що аналітики USDA не змінили свій прогноз виробництва кукурудзи в Китаї на 2022/23 МР — 274,00 млн т. Імпорт зернової в Китай за прогнозами аналітиків не зазнає змін та становитиме 18,00 млн т. Кінцеві запаси, за даними аналітиків, зменшаться до 206,22 млн т. (207,22 млн т).

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus