Стало відомо, чи варто чекати на зменшення ціни на яйця в листопаді

У жовтні очікуються збільшення виробництва яєць і цінова стабілізація, а в листопаді — зниження цін. 

Про це заявив директор «Союзу птахівників України» Сергій Карпенко, пише ЕП.

У Мінагрополітики називають схожі терміни, проте гравці на ринку говорять про кінець року, Водночас Антимонопольний комітет каже, що не отримував скарг щодо підвищення вартості яєць на внутрішньому ринку.

Відомство звертає увагу на те, що пропозиція яєць на ринку істотно знизилася через наслідки російської збройної агресії, і фіксує «наявність підстав, які могли мати істотний вплив на формування цін на яйця‎»‎.

«У зв'язку з цим найближчим часом АМКУ планує надіслати найбільшим виробникам яєць вимогу про надання інформації, аби зʼясувати, чи не було порушене конкурентне законодавство‎», — пише видання.

Як розповідають ритейлери, кілька тижнів тому постачальники яєць почали стрімко, на понад 60%, підвищувати гуртові ціни. Через це вартість десятка яєць у магазинах зросла з 32 грн наприкінці серпня до 70 грн на початку жовтня.

Читайте також: «‎ТОП-5 виробників м'яса птиці в Європі»‎ 

Крім наслідків російської агресії, на вартість яєць вплинули й інші фактори.

Перший — сезонність. Влітку виробництво яєць у домогосподарствах традиційно зростає, тож із збільшенням пропозиції ціни на них падають. Восени – навпаки – зростають.

Другий — економічні проблеми. Через війну зросла вартість виробництва, тому підприємствам довелося позапланово позбуватися поголів’я курей-несучок. Також частково зупинилася інкубація яєць для отримання курчат.

Третій — дороге виробництво. Після деблокади портів ціни на зерно на внутрішньому ринку зросли, а вони формують вартість комбікорму, на яку припадають 65-70% собівартості яйця. Позначилося й коригування офіційного курсу гривні.

Четвертий фактор — логістика. Подорожчання енергоносіїв для промислових споживачів збільшило вартість логістичних витрат.

Проте, за словами Карпенка, з червня ситуація з оновленням поголів’я курей значно покращилася. Виробники на деокупованих територіях почали відновлювати виробництво.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus