Через незрозумілу ситуацію з «зерновим коридором‎»‎ важко планувати відвантаження на другу половину листопада — думка

Через величезні черги в портах аграрії потерпають від збитків. Планування відвантажень на другу половину листопада практично відсутнє, а додаткові продажі майже зупинилися. Така ситуація з експортом може суттєво скоротити посівні площі під майбутній врожай зерна.

Про це розповів директор департаменту зовнішньоекономічної діяльності Групи «АГРОТРЕЙД» Андрій Бут.

«Зерновий коридор хоч і працює, але дуже нестабільно. Наприклад, за день інспекцію мають пройти близько 12 човнів на вхід і вихід. Але бувають дні, коли кількість інспекцій значно скорочується або взагалі їх не проводять, що зрештою призвело до того, що сьогодні в Стамбулі стоять близько 150 пароплавів різного розміру. Черга величезна. Очікування на вхід — 8 днів, на вихід — щонайменше два тижні, а іноді й більше. Через це агровиробники несуть чималі збитки. Так, наприклад, за пароплав на 25 тис. тонн треба заплатити $20-23 тис. на добу», — відмічає Андрій Бут.

За його словами, інша проблема полягає в тому, що пароплави для завантаження доводиться чекати по кілька тижнів, в результаті в портах України катастрофічно бракує місця для зерна, що тягне за собою падіння цін всередині країни. Наприклад, якщо в розпал роботи Зернового коридору ціна на кукурудзу становила $225 за тонну, то тепер вона впала до $210 і продовжує зменшуватись.

«У цих без того нелегких умовах вартість фрахту становить майже вдвічі більше, ніж було до війни. Адже сьогодні вантажовідправники бояться, що судно зайде в Україну і застрягне на півроку через закінчення дії коридору. Тому планування відвантажень на другу половину листопада практично відсутнє, а додаткові продажі майже зупинилися», — пояснює Андрій Бут.

Ситуація з експортом без сумніву позначиться на планах агровиробників щодо посівної структури. Адже, якщо не можна буде продати зерно, немає сенсу витрачати кошти на посівну та вирощування. Уже зараз українські аграрії намагаються вийти з ситуації, суттєво зменшуючи посіви озимої пшениці, а кукурудзу замінюючи соняшником або соєю. Проте, якщо експорт з України не налагодиться, наступного року нас чекатиме падіння цін вже на ці культури.

Читайте також: «‎Нам невідомо про плани будь-якої делегації скоротити кількість інспекцій, — речник ООН з Чорноморської зернової ініціативи»‎

Нагадаємо, що Україна пропонуватиме прибрати перевірку суден на вихід з «зернового коридору‎»‎, тобто з чорноморських портів.

Очільник УЗА повідомив, що зараз в очікуванні перевірки у стамбульському СКЦ знаходиться близько 150 суден.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus