З початку війни торговельні мережі заборгували постачальникам близько 5 млрд грн

Станом на початок серпня 2022 року, заборгованість торговельних мереж за товар досягла 4,83 млрд грн. Левова частина — 3,2 млрд грн — борг за продукцію, поставлену після 24 лютого, пише Forbes.

Проте не всі мережі однаково не платять, розповідають постачальники. За їх словами, найакуратніший партнер у цьому сенсі — мережа АТБ. Виробник кондитерки хвалить ритейлерів, які належать іноземним компаніям. Таких у країні небагато — це METRO та Auchan

Частіше за інших серед неплатників співрозмовники видання згадували мережу «Сільпо», яка входить у Fozzy Group. Постачальники вважають причиною затримки платежів у «Сільпо» те, що ритейлер замість того, щоб їм платити, інтенсивно відкриває нові магазини.

Є певні проблеми з платежами з боку мереж Varus та Novus, кажуть постачальники. Виробник кондитерки, приміром, через це вимушений працювати з Varus за факторингом, отримуючи гроші за поставлений товар від банку. Щодо Novus він каже, що ця мережа восени почала краще розраховуватися за товар. 

«Раніше ми могли більше терпіти, а зараз немає грошей — немає товару», — каже власник компанії виробника напівфабрикатів. 

До того ж після початку повномасштабної війни багато виробників стикнулися з тим, що сировину доводиться купувати за передоплатою. Зокрема, це іноземні пакувальні матеріали, каже топ великої молочної компанії.

«Кредити — дорогі, і взяти їх сьогодні під купівлю сировини складно, каже голова комітету підприємців АПК при Торгово-промисловій палаті України Олег Юхновський.

Без обігових коштів невеликі харчові підприємства може чекати сумна доля. Юхновський прогнозує навіть банкрутства.

Читайте також: «‎Чи важко перейти з технічних культур на ягідні: до яких інвестицій готуватися, ринок збуту та ціни»‎

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus