Трейдери відчувають дефіцит дизельного палива: напруження на ринку буде зростати

На початок листопада українські трейдери помітили загострення ситуації з поставками дизельного палива Чорним морем. Брак пропозицій пального учасники ринку пов’язують зі зменшенням пропозиції з терміналу турецької компанії Opet, яка є одним з найбільших операторів у регіоні‎, пише Auto.24.

Зокрема дефіцит відмічали дві великі українські роздрібні мережі, які шукали суднові партії ДП з температурою фільтрації -23 °C.

«Таким вимогам відповідає продукт індійського виробництва, але через закриття арбітражу поставок з цього напрямку майже немає. Разом з тим на баланс регіонального ринку впливає зменшення постачань продукту з російських портів до Туреччини», — пояснює ситуацію трейдер, що спеціалізується на продажі дизпалива в Рені.

Уточнюється, що наразі постачання з турецького термінала призупинено до 20 листопада, вільних партій немає. 

«Таким чином, напруження на ринку у найближчі три тижні буде зростати. Тому не виключено, що премії до середземноморських котирувань на наступні партії зимового дизелю зростуть з $100-110 до $120-130 за тону‎», — пише видання. ‎ 

Читайте також: «‎Зерновий коридор під прицілом. Чого чекати агроринку?»

Українські імпортери натомість відзначають зменшення премій приблизно на $10/т для залізничних партій продукту, що будуть відвантажені у листопаді.

Дещо нелогічний спад цін на фоні відчутної нестачі продукту трейдери пояснювали великим диференціалом, який утворився між котируваннями на півночі та півдні Європи. 

Так, останнім часом цей «дизельний» диференціал сягнув $100/т, у зв'язку з чим українські компанії намагались зменшити закупівлі на півночі та паралельно збільшити на півдні. Однак сюрприз у вигляді скорочення постачань з Туреччини зробив своєрідний вакуум на ринку та відчуття дефіциту.

«Це дуже незвично на тлі вересня, коли всі були залиті. Зараз танкер стабільно розпродається задовго до заходу у порт», — каже один з великих трейдерів.

Читайте також: «‎Агросем став трейдером поневолі»‎ 

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus