Експортерів звільнили від обов’язкових «експортних депозитів» на збіжжя

Вчора, 28 листопада, податковий комітет Верховної Ради України прийняв законопроєкт № 8166-д, який усуває дискримінацію легальних експортерів і прибирає норми щодо обов’язкового депозитування 15% вартості товарів, що експортуються.

Про це повідомила пресслужба Мінагрополітики.

Зазначається, що ВРУ підтримала ключові пропозиції аграрних асоціацій.

«Законопроект № 8166-д був розроблений на заміну проекту закону № 8166. Він, як і базовий, спрямований на те, щоб забезпечити повернення валютної виручки та регулювання платіжного балансу України при експорті окремих сільськогосподарських товарів шляхом запровадження режиму експортного забезпечення‎», — йдеться у повідомленні відомства.

У Мінагрополітики відмітили, що разом з тим, документ дає право легальному агробізнесу експортувати без будь-якого додаткового регулювання в межах встановленого ліміту.

«Щомісячно можна експортувати на подвоєну суму середньомісячного повернення валютної виручки в країну, розраховану за попередні півроку. Такий експорт можна здійснювати за поточною процедурою, без будь-якого додаткового регулювання‎»‎, — йдеться в повідомленні Мінагрополітики.

Разом з тим відзначається, що якщо потреби експорту перевищуватимуть розрахований ліміт, на цю понаднормову суму необхідно буде зареєструвати податкову накладну за ставкою на рівні 14%. А після повернення валютної виручки можна відкоригувати таку накладну зі ставки податку 14% на 0% й отримати відшкодування ПДВ.

«‎Фактично це дозволяє використовувати як заставу за повернення валютної виручки податковий кредит, а не лише живі гроші, як це було передбачено у базовій редакції законопроекту»‎, — підсумували у ВАР.

Нагадаємо, що ДБР спіймали хабарників, які вимагали гроші за‎ експорт «‎зерновим коридором»‎.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus