Експерт розповів, за якого формату роботи «зернового коридору»‎ можуть вирости внутрішні ціни на зерно

Внутрішні ціни на зерно майже не зросли й на четвертий місяць роботи зернового коридору. Адже всі були у підвішеному стані через затори у «зерновому коридорі‎»‎. 

Таку думку висловив голова Української зернової асоціації Микола Горбачьов в матеріалі: «‎Зернова угода +120 днів. Що захочуть взамін росіяни та чи чекати зростання внутрішніх цін» на‎ Latifundist.com.

«Кораблі стояли у заторах мінімум два тижні. Знаю українську компанію, яка стояла навіть більше 30 днів. Як можна прогнозувати, у скільки тобі обійдеться простій? А ще незрозумілі перспективи його пролонгації, коридор працює, а що буде завтра — не ясно‎», — ‎пояснив фахівець. 

Трейдери не купували додаткові об’єми, не фрахтували кораблі, згадує голова УЗА. Тому у якийсь момент знову пішла переорієнтація на західні кордони. 

«‎Ці ризики закладались у ціни. Якби хоча б прибрали перевірку при виході з коридору, то ціни б автоматично виросли. І суттєво. Бо працювати б стало більш прогнозовано», — пояснює він.

Доки ж цього не станеться, Микола Горбачьов вважає, що чекати на зростання цін на внутрішньому ринку марно.

Читайте також: «‎Зернова угода +120 днів. Що захочуть взамін росіяни та чи чекати зростання внутрішніх цін»‎ 

Нагадаємо, що за результатами чотиристоронніх переговорів, що відбулися в Туреччині, «‎зернову угоду»‎ було продовжено на 4 місяці (120 днів) — починаючи з 19 листопада 2022 року.  

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus