Рух суден «зерновим коридором‎»‎ сповільнився на 50% — ООН

За даними ООН, з моменту продовження «зернової угоди‎»‎ після 19 листопада, з України виходить не більше 5 суден з зерном в день, в порівнянні з попередніми тижнями чи місяцями, коли виходило до 10 суден.

Про це пише Reuters.

Речниця ООН з Чорноморської зернової ініціативи Ісміні Палла заявила, що на рух суден вплинула невизначеність щодо продовження «‎зернової угоди»‎, погані погодні умови в Стамбулі, а також ротація нового персоналу та інспекторів в Спільному координаційному центрі (СКЦ).

«‎СКЦ продовжує пошук шляхів для планування інспекцій на зиму і розгортання достатньої їх кількості. Ми закликаємо всі сторони докласти максимум зусиль, щоб узгодити стійкий і життєздатний план руху вперед»‎, — сказала вона.

Зазначається, що перевірки чотиристоронніми групами суден суттєво сповільнилися в останні тижні. Так, за сім днів до 23 листопада з України вийшло 27 суден, у порівнянні з 36 за попередній тиждень і 38 за період з 27 жовтня по 2 листопада.

Водночас тільки вісім суден відправилися в період з 3 по 9 листопада, відразу після того, як росія ненадовго призупинила свою участь в угоді, обмеживши рух суден, що прямують в Україну.

Відмічається, що наразі близько 112 суден очікують перевірок у Стамбульських водах, в тому числі деякі з них простоюють понад місяць, заявили в СКЦ, додавши, що зараз обговорюються шляхи збільшення кількості перевірок суден.

Читайте також: «‎Зернова угода +120 днів. Що захочуть взамін росіяни та чи чекати зростання внутрішніх цін»‎

Нагадаємо, що голова групи Allseeds В’ячеслав Петрище назвав непрозорою роботу «зернового коридору» та звинуватив у корупції чиновників Мінінфраструктури і АМПУ.

російські та українські представники зустрілись в ОАЕ Абу-Дабі 17 листопада. У центрі уваги під час перемовин був дозвіл росії відновити експорт аміаку в Азію і Африку через український трубопровід, нібито в обмін на масштабний обмін полоненими.

росія сподівається на подальше розблокування добрив для відвантаження з портів ЄС.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus