Через росію експорт «‎зерновим коридором»‎ впав на 22%

З 5 по 11 грудня через морські порти Одеської області було експортовано 657,2 тис. т агропродукції, що на 22% менше відвантаження даним каналом тиждень тому.

Про це повідомляє пресслужба Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ).

В асоціації відмітили, що при цьому кількість кораблів, які були завантажені за цей тиждень, склала 19, що на чотири одиниці менше за попередній тиждень.

«На цьому тижні до традиційного гальмування проходження інспекцій в Босфорі, росія додала проблеми з електропостачанням портів через обстріли і знеструмлення всієї інфраструктури, що ще більше пригальмувало процес відвантаження‎»‎, — підкреслили в асоціації.

За підрахунками УКАБ, найбільші обсяги експорту протягом зазначеного періоду склали: кукурудза (49% експорту за цей період); пшениця (24%); ріпак (13%). Українська продукція попрямувала в країни Європи (Бельгія, Іспанія, Нідерланди та інші), Азії (Туреччина, Китай, Індія та інші) і Африки (Єгипет, Сомалі).

Читайте також: «‎Де інвестору припаркувати кошти, щоб вони не піддались корозії від інфляції»

Нагадаємо, що у середу, 14 грудня, з морських портів Одеської області вийшли чотири судна з 69,5 тис. т агропродукції.

У Мінінфраструктури підкреслюють, що ситуація з чергою «стабільно важка‎»‎. рф так само реєструє не більше 3 суден на день за необхідних 12. Зараз у Босфорі 81 судно чекає на перевірку (61 — вхід, 20 — вихід).

Загалом із 1 серпня з портів Одеської області вийшли 554 судна, які вивезли до країн Азії, Європи та Африки 13,9 млн т українського продовольства.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus