Аграрії реєструють податкові накладні, але експортеру нічого не відшкодовують — Рафаель Гороян

Без експортерів агросектор існувати не може. Конкуренція між експортерами формує оптимальну ціну для агровиробника, інакше він вироблятиме і продаватиме дуже дешево.

Таку думку висловив голова наглядової ради групи компаній «Прометей» Рафаель Гороян, пише «Фокус».

За його словами, наразі агровиробники реєструють податкові накладні, але експортеру нічого не відшкодовують. Транснаціональні компанії Cargill, Glencore International AG, українська компанія «Кернел» зупинили свою діяльність і не купують продукцію. Однією з головних причин цього є фактичне відшкодування ПДВ.

«Нашим можновладцям необхідно зрозуміти, що зволікання щодо відшкодування ПДВ експортерам зерна призведе до подальшого розвитку «чорного ринку». Тому ПДВ треба або скасовувати, або відшкодовувати — третього не дано‎», — пояснив Рафаель Гороян.

Читайте також: «Експортери залишилися за бортом, або Що відбувається на ринку трейдинга?»‎ 

Голова наглядової ради ГК «Прометей» додав, що саме зараз аграрії приймають рішення, сіяти їм наступного року чи ні. Якщо він отримає збиток і ухвалить рішення не сіяти, із хлібом буде велика проблема. 

Нагадаємо, що Прометей втратив контроль над двома елеваторами на Запоріжжі.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus