Курс готівкової гривні взимку може повернутися в коридор 41-42 грн за долар — думка

Промисловість продовжує зазнавати збитків від ударів по енергетичній інфраструктурі України. Скорочується випуск продукції як для внутрішнього ринку, так і на експорт. Все це призводить до скорочення надходжень до країни іноземних валют та зростання витрат на імпортні товари. 

Про це розповів аналітик RoboForex Андрій Гойлов в колонці на «‎УНІАН».‎ 

За його словами, сукупність цих факторів може чинити тиск на курс гривні у середньостроковій перспективі. 

«‎Масштаб цього явища залежатиме від того, як швидко енергетики зможуть відновити пошкодження та стабілізувати систему. Іншим фактором, який вплине на курс гривні, стане надходження міжнародної фінансової допомоги»‎, — зауважив фахівець.  

Зазначається, що минулого року розмір фіндопомоги побив усі рекорди, досягнувши позначки $32,1 млрд. Це дозволило покрити валютні інтервенції на продаж НБУ ($25 млрд), які регулятор проводив з метою підтримки гривні, а також дозволило стабілізувати її курс після девальвації у липні 2022 року.

«‎З моменту початку активних бойових дій регулятор проводив емісію гривні на користь Кабміну. У цьому році керівництво НБУ зобов'язалося більше не запускати «друкарський верстат‎»‎. Однак у такій ситуації незрозуміло, яким саме чином Кабмін знайде додаткові $12 млрд, які він позичив минулого року у Нацбанку», — відзначив експерт. ‎ 

Окрім міжнародної фінансової допомоги інших джерел немає, говорить Андрій Гойлов. Якщо партнери не зможуть підтримати Україну, НБУ буде змушений повернутися до нарощування грошової маси зі згубними наслідками для курсу гривні щодо інших іноземних валют.

Додається, що курс безготівкової валюти найближчим часом залишиться стабільним, а курс готівкової гривні взимку може повернутися в коридор 41-42 грн/дол. Але все залежатиме насамперед від розвитку ситуації на фронті.

Читайте також: «‎Новий топменеджмент в агрокомпаніях: кого звільняли і призначали на посади у 2022 році»‎ 

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus