Названі ключові аспекти для відновлення олійно-жирової галузі України

В Мінагрополітики назвали декілька аспектів, які спричинили проблеми в олійно-жировій галузі. Перше, це зменшення виробництва потенційної сировини, тобто соняшникового насіння, в Східній частині України. Через це наша держава недоотримала для переробки приблизно третину насіння.

Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, пише пресслужба відомства.

«Це досить суттєві втрати, адже в абсолютних значеннях вартість цієї сировини становить $2–2,5 млрд‎»‎, — пояснив Тарас Висоцький.

Друга причина пов'язана з тимчасовою окупацією Запорізької, Донецької, частини Херсонської областей. Там залишилися підприємства, які безпосередньо переробляли сировину та виробляли олію. Вони досить потужні і наразі недоступні.

«‎Не треба також забувати, що росіяни нахабно розстрілювали Миколаївський порт, де також є термінали, одні з найбільших виробників олії. Усі факти призвели до того, що можливість переробки сировини в Україні майже удвічі зменшилася»‎, — сказав перший заступник міністра.

Наступним викликом для галузі було закриття усіх морських портів. За словами Тараса Висоцького, з початком війни ця логістика була неможливою і період до відкриття «‎зернової ініціативи»‎ виявився для галузі найкризовішим.

Водночас Тарас Висоцький зауважив, що Україна через це зазнала збитків на доданій вартості, не змігши самостійно переробити свою сировину.

Він підкреслив, що є декілька критично важливих моментів, аби відновити діяльність олійно-жирової галузі. Йдеться про продовження безмитної, безквотної зони вільної торгівлі з ЄС. А також — пролонгацію або безстрокову дію «‎зернової ініціативи»‎, що дає можливість експортувати олійно-жирову продукцію через чорноморські порти.

«‎Нам дуже важливо її продовжити і розширити, долучивши потужності Миколаївського порту»‎, – зазначив Тарас Висоцький.

Читайте також: «‎Сіятимете соняшник, а добрив дефіцит? Розказуємо, як викрутитися в 2023 році»‎ 

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus