Опублікована схема легалізації кешового зерна при експорті з України

Реалізація плану виводу грошей дуже проста. Ні для кого не секрет, що в нас існує ринок фунтів та паспортів. На фунта створюється компанія. На компанію скуповується зерно за кеш, в тій чи іншій формі. Компанія отримує «номінацію» на місце на кораблі, що завантажується і завантажує зерно.

Про це йдеться в матеріалі: «‎З лану до судна. Як відбілюється кешове зерно» на ‎Latifundist.com

Повідомляється, що далі (або одразу) підписується додаткова угода, що отримувачем коштів є інша юрособа в іншій юрисдикції і валюта каже «до побачення». 

«‎Тут важливо, що оці фунтові контори купи-продай спеціально не потрапляли в розрахунки ПДВ, щоб їх не можна було хоч якось контролювати очікуванням повернення ПДВ, як експортеру, і таким чином стимулювати повертати валюту в країну», — зазначив співробітник рада громадського контролю при БЕБ Тарас Котов. 

За словами фахівця, зважаючи на те, що повернення виручки має відбуватись протягом 180 днів, зараз оцінити вал неповернень поки що неможливо, оскільки «‎зерновий коридор»‎ працює з 1 серпня 2022 року.

«‎Для того, щоб якось підтримати штани бюджету була ідея, щоб експортери сплачували 4% контракту, як аванс з податку на прибуток. Відповідно, митниця мала випускати вантажі, коли бачили квитанцію про передплату серед інших документів. На практиці вийшло, що митниця просто брала 1,5% собі в чумадані та випускала всіх підряд», — розповів експерт. 

За словами Тараса Котова, митниця просто розводила руками і розповідала про «в межах і в спосіб»: «‎Зрозуміло, що пацани гуділи на всі гроші. Жодного притомного пояснення ми не отримали з жодного питання. Принципова позиція митниці — окешуватися і не готувати жодних пояснень на випадок, якщо завтра прийдуть і спитають», — вважає співробітник БЕБ.‎

Читайте також: «Український агротрейдер з активами в Еквадорі та офісом у Швейцарії: історія M-Grain‎»‎ 

Нагадаємо, правоохоронці викрили понад 10 високопосадовців, причетних до схеми розкрадання коштів на експорті українського зерна, що завдало збитків державі на 5,2 млрд грн.

Митниця відповіла, що не має повноважень відстежувати ланцюг «‎фермер-експортер»

1 лютого, п.р. кабмін звільнив в.о. голови митної служби Вячеслава Демченка, першого заступника голови Олександра Щуцького та заступника голови Руслана Черкасського.

Виконувати обовʼязки голови митниці буде заступник нинішнього очільника Сергій Звягінцев.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus