Експерт розповів, чи потрібна Китаю українська ГМ-кукурудза

Наразі Україна має класні позиції по експорту не ГМ-кукурудзи у світі. Якщо країна переходить на ГМО, то автоматично підвищиться конкуренція. Та й не факт, що Китаю потрібна наша ГМ-кукурудза.

Про це в інтерв'ю Latifundist.com розповів директор «MAS Seeds Україна» Сергій Тимошенко.

«‎Умовно ми засіяли 5 млн га ГМ-кукурудзи, куди її продавати? В Європу? Не потрібна їм вона. Там стабільні імпортери — США, Бразилія і Аргентина. Чи буде Україна з ними вступати в конкуренцію? Не думаю, що з цього щось вийде»‎, — розмірковує бізнесмен.

Водночас за словами Сергія Тимошенка, якщо ціна на насіння та технологію стабільна, то для вирощування ГМ-продукції потрібна менша кількість ЗЗР. Бо багато ГМ-рослин мають «вбудований» захист від певних шкідників.

«Дійсно, технологія вирощування ГМО буде дешевшою від вирощування традиційної культури. Але додана вартість за насіння та технологію компаній-монополістів на ринку ГМО нівелює увесь цей прибуток», — резюмував Сергій Тимошенко.

Директор «MAS Seeds Україна» додав, що американські чи аргентинські фермери $50 чи $1 тис. прибутку з гектара не отримують через дорожнечу насіння та технології.

Читайте також: «‎Сергій Тимошенко: Я не бачу альтернатив кукурудзі. Залишити землі під паром? Це втрачені кошти»

Нагадаємо, секретар комітету з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський вважає, що Україна має контролювати обіг ГМО продукції, а вже ринок відрегулює питання рентабельності та доцільності.‎

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2023 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus