Як податок на цукор вплине на українців — думки експертів

Депутати пропонують віднести води, включаючи мінеральні та газовані, з доданням цукру чи інших підсолоджувальних або ароматичних речовин до підакцизних товарів. З 1 січня 2024 року на них планують встановити специфічну ставку податку у розмірі 0,1 євро (близько 4 гривень) за 1 літр напою. Кінцевою метою є зменшення вживання солодких напоїв на 21%, стимулюючи українців переходити на здоровішу альтернативу.

Про це розповів директор НПЦ «Цукробурякового виробництва» Олександр Коротинський.

За підрахунками авторів законопроєкту це збільшить надходження до державного бюджету від 5,1 млрд до 7,8 млрд грн на рік.

Читайте також: PepsiCo використовує для заробітку в росії оригінальні українські бренди

«Може все таки цукровики молодці, що пролобіювати собі такі умови? Цукор (і цукровмісні напої, наприклад) мають коштувати дорого. Може це зменшить його споживання і піде на користь здоров'ю населення?», — зауважив голова Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки Олег Нів'євський.

Олександр Коротинський вважає, що кожен, хто закликає ввести податок на продукти, що містять цукор, не розуміє, що існує багато і дуже індивідуальних причин ожиріння. І якщо зосередити дискусію лише на одному інгредієнті з цукром, то це блокує уявлення про шанси справді щось зробити з хворобами цивілізації.

Він наводить, як приклад, досвід Мексики та Великої Британії. Мексика запровадила податок на солодкі безалкогольні напої на початку 2014 року з метою змінити поведінку споживачів. Цифри статистики за 2006-2018 роки показують, що кількість людей з ожирінням тільки зросла.

Читайте також: «Хто виробив найбільше цукру? Огляд виробництва у сезоні 2022»

Велика Британія, де в квітні 2018 року також було введено аналогічний податок на безалкогольні напої з вмістом цукру ≥ 5 мг/100 мл, продажі цукру з безалкогольними напоями впали. Тим не менш, частка дорослих із надмірною вагою залишається приблизно сталою.

«В той же час, неможливо передбачити, як споживачі відреагують на такий податок. Якщо податок на безалкогольні напої призводить до споживання більшої кількості фруктових соків, мета податку щодо економії калорій не досягається. Тому що калорійність фруктових соків відповідає калорійності солодких безалкогольних напоїв, а інколи навіть вище», — додав Коротинський.

Нагадаємо, виробництво цукру в Україні за 2022/23 МР склало 1,33 млн т. Це на 120 тис. т менше ніж у 2021/22 МР (1,45 млн т).

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus