В Group DF Фірташа розповіли, як змінився ринок міндобрив після продовження зернової угоди

Попит на мінеральні добрива після продовження «зернової угоди» зріс приблизно на 15-17%. Через 2 тижні після підписання угоди аграрії більш активно продають продукцію, яка раніше зберігалася на складах. В результаті вони отримують більше обігових коштів для забезпечення посівної. Це впливає на ринок добрив.

Про це розповів директор із корпоративних комунікацій Group DF Олег Арестархов.

«Цього року ми бачимо нестандартне зміщення періоду пікового сезонного попиту — приблизно на 2 місяці. З багатьох причин фермери, особливо з прифронтових територій, до останнього моменту відкладали рішення про придбання мінеральних добрив. У лютому та березні заводи OSTCHEM знижували ціни на добрива у зв’язку зі зниженням цін на газ. Нам вдалося «розігріти» ринок — на початку березня попит активно зростав. Серйозним каталізатором цього процесу стала зернова угода — попит після її укладання зріс ще більше. Наразі ми бачимо нехарактерний для квітня бум на ринку добрив», — зазначає Арестархов.

Крім того, відсутність чіткого розуміння періоду, протягом якого діятиме «зернова угода» також мотивує фермерів активно розпродавати запаси. Продовження угоди у травні призведе до подальшого зростання споживання на ринку добрив.

«Ми бачимо рішучість аграріїв провести успішну посівну будь-що-будь. І це надає оптимізму всім суміжним ринкам, пов'язаним з аграрним. Тому OSTCHEM не знижує завантаження своїх промислових майданчиків», наголосив експерт.

Арестархов прогнозує, що за позитивним сценарієм ринок добрив може відновитися до довоєнного рівня вже до початку 2025 року. Ключові чинники, що визначають подальший ринок мінеральних добрив не змінилися це терміни закінчення війни та ціни на газ. Продовження зернової угоди та поступове зняття логістичних обмежень дозволить агросектору знизити витрати та збільшити маржинальність. 

Читайте також: Різке зниження цін на Остхем сколихнуло ринок, але загалом вартість КАС змінилася незначно — Barva

Нагадаємо, Черкаський «Азот», що входить до OSTCHEM (азотний холдинг Group DF), у січні-лютому 2023 року виготовив 235 тис. т. мінеральних добрив. Це на 23% більше, ніж в аналогічний період минулого року (191,7 тис. т).

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus