За час дії зернової угоди Китай став основним покупцем українського збіжжя

Головним імпортером української агропродукції в рамках «зернового коридору» став Китай. Темпи експорту перевищили довоєнні показники.

Про це пише Економічна правда з посиланням на дані проекту Weekly Chart. 

«У рамках дії «зернової угоди» в березні 2023 року з України до Китаю відправили рекордну кількість кораблів  25. Загальний обсяг українського продовольства на них становив 1,2 млн т. За час дії «зернової угоди» Китай перетворився на основного покупця українського збіжжя, прийнявши майже третину від загальних 26 млн т вантажів, що транспортуються морським коридором», — пише видання.

З жовтня 2022 року по лютий 2023 року імпорт кукурудзи в Китай становив 9,2 млн т, з яких майже 4 млн т  українського походження. 

Варто зазначити, що українське зерно, яке експортують до Китаю, через військові ризики торгується із значним дисконтом. Так, травневі ф’ючерси на кукурудзу на Чиказькій біржі торгуються по 249$/т, в той чай як закупівельні ціни в Україні в березні становили 198-202$/т з доставкою в порти Чорного моря.

«Коли Росія погодилася продовжити дію «зернового коридору» на 120 днів, вигоду від цього отримав саме Китай. Він завжди дбайливо відстоює власний інтерес. Його компанії допомагають росіянам зберегти ланцюги поставок, замінюючи європейські та американські фірми, які залишають ринок. Китайські компанії отримують найбільші знижки при купівлі токсичної російської нафти», — зазначають аналітики.

Нагадаємо, що в березні 2023 року «зерновим коридором» на експорт було відправлено 3,8 млн т української агропродукції, що на 500 тис. т перевищує показники лютого.

Виконано за допомогоюDisqus