Гутерріш надто охоче йде назустріч росії, переглядаючи зернову угоду — «злиті» документи Пентагону

Один зі «злитих» документів Пентагону стосується «зернової угоди». З нього випливає, що генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш був настільки зацікавлений у збереженні угоди, що готовий був піти назустріч інтересам росії.

Про це пишуть видання ВВС та The Guardian.

Нові файли, що просочилися в мережу, свідчать про те, що Вашингтон уважно стежить за Антоніу Гутеррішем. Документи містять відверті спостереження Гутерріша про війну в Україні та деяких африканських лідерів.

«Гутерріш підкреслив свої зусилля, спрямовані на поліпшення експортних можливостей росії, навіть якщо це стосується російських юридичних або фізичних осіб, на яких поширюються санкції», — йдеться в документі.

У США заявили, що такі дії генсека ООН підривають зусилля, спрямовані на притягнення москви до відповідальності за її дії в Україні.

В ООН також відреагували на «злиті» документи. Представники організації обурилися припущенням, що провідний дипломат світу був м'яким із росією.

«Генеральний секретар перебуває на цій посаді і в полі зору громадськості вже тривалий час. Його не дивує той факт, що люди шпигують за ним і підслуховують його приватні розмови. Його дивує зловживання або некомпетентність, які дозволяють таким приватним розмовам спотворюватися і ставати публічними», — заявив речник Гутерріша Стефан Дюжаррік.

Один високопосадовець заявив, що ООН «керується необхідністю пом'якшити вплив війни на найбідніші верстви населення».

«Це означає, що ми робимо все можливе, щоб знизити ціни на продукти харчування... і забезпечити доступність добрив для тих країн, які їх найбільше потребують», — сказав співрозмовник BBC.

Додамо, що в четвер, 13 квітня, росія заявила, що не буде продовжувати зернову угоду за посередництва ООН після 18 травня, якщо Захід не усуне низку перешкод для експорту російського зерна та добрив.

Читайте також: 60 замість 120 днів. Розбираємось, чому росія ламає «зерновий коридор» і що буде з цінами на зерно

Нагадаємо, «зернову угоду» продовжили 18 березня на 120 днів. Натомість росія заявляє, що підписала угоду на 60 днів. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus