«Технічне» українське зерно в Польщі — це шахрайство з обох сторін — трейдер

Польська прокуратура розслідує завдання збитків найбільшим польським млинам, яким за підробленими документами замість польського зерна поставляли українське найнижчої якості. Начебто українське зерно називалося «технічним» із приміткою «використовується для спалювання та виробництва пелет». Про шахрайські схеми ввозу українського зерна Latifundist.com трейдер з Польщі Андрій Абдулов.

«У мене були подібні прецеденти ще на початку війни. Тоді трейдер зерновози з соєю замитнив на технічні цілі. Хоча віз на харчові. Таке зерно як придатне до споживання могли продавати потім на комбікормові заводи чи інших переробників. Мова йшла не тільки про сою, але і по інші культури, зокрема, кукурудза чи ріпак. Просто по сої великий попит у Польщі — це 500 тис т», — говорить Абдулов.

За його словами, трейдери це роблять, щоб заощадити час у черзі до ветеринарної служби. Українське зерно стоїть у черзі по 5-7 днів, але якщо воно технічне, то ветеринарні і фітосанітарні перевірки не потрібні.

«Цим користувалися як українські компанії, частіше всього фірми-одноденки, так і польські покупці. Це такий собі «хід конем», щоб заощадити час і кошти на транспорті. Це гра з двох сторін. Якщо компанія щось купує, вона ж бачить супровідні документи від експортера. Це точно не несподіванка для покупця, мовляв, «Боже, що ви мені привезли». Це не Аліекспрес, де ти замовив телефон Самсунг, а тобі доставили картоплину. Це шахраї з двох сторін», — зазначає трейдер.

Абдулов додав, що такі випадки — це скоріше винятки, аніж правила. Але про них треба говорити.

«Для нас важлива якість зерна, бо компанії понад 30 років на ринку і ми дорожимо репутацією», — сказав Абдулов.

Нагадаємо, Польща дозволила Україні перевозити зерно транзитом через свою територію. Транзит відновиться в ніч з 20 на 21 квітня 2023 року. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus