Українські аграрні асоціації звернулися до представництва ЄС з проханням вирішити проблему з імпортом — лист

Українські асоціації агровиробників звернулись до представництва Євросоюзу в Україні з проханням посприяти зняттю жорстких обмежень щодо торгівлі між східними країнами ЄС та Україною.

Про це йдеться у листі, який є у розпорядженні Latifundist.com.

«Ми звертаємось до представників Європейської Комісії з проханням посприяти зняттю жорстких обмежень щодо торгівлі між східними країнами ЄС та Україною. Також, враховуючи невизначеність у термінах закінчення війни та відновлення повноцінної роботи українських морських портів, українські аграрії звертаються з прохання сприяти розвитку логістичної інфраструктури східних країн ЄС», — йдеться в листі.

Аграрії додали, що запровадження односторонніх заборон на імпорт та транзит створить додатковий тиск не тільки на українських аграріїв, але і призведе до поглиблення кризи зі світовою харчовою безпекою.

«Будь-які спекуляції на темі запровадження заборони на транзит української агропродовольчої продукції є недопустимими, оскільки від них залежить не лише економічне благополуччя європейських фермерів, але і виживання як українських аграріїв, так і споживачів української продукції по всьому світу», — зазначають представники української аграрної сфери.

В листі також йдеться про те, що запровадження обмежувальних торгових заходів зі сторони країн ЄС суперечить багатьом міжнародним договорам, в тому числі правилам торгівлі СОТ, нормам ЄС про спільний ринок, Угоді про Асоціацію між Україною та ЄС (та її торговельної частини ПВЗВТ), а також підриває постулати запроваджених ЄС Шляхів Солідарності.

Додамо, що загалом до представництва ЄС звернулися понад 25 українських асоціацій, серед яких  «Всеукраїнський аграрний форум»,  Спілка «Борошномели України»«Всеукраїнська аграрна рада»«Асоціація Укроліяпром» та інші.

Нагадаємо, польський уряд ухвалив рішення про тимчасове обмеження імпорту сільськогосподарських товарів з України. Пізніше про таке ж рішення повідомили Угорщина і Словаччина і Болгарія.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus