Аграрії просять Уряд врегулювати критичну ситуацію з українським агроекспортом

Аграрна спільнота України звернулася до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням врегулювати критичну ситуацію з експортом української агропродовольчої продукції, а також вжити ряд заходів щодо підтримки агросектору.  

Про це повідомляє пресслужба Українського клубу агробізнесу (УКАБ).

Як йдеться у зверненні, представники агросектору глибоко стурбовані останніми ініціативами окремих держав-членів ЄС та Європейської Комісії, що ставлять під загрозу виконання прийнятих вище рішень, а також несуть в собі небезпеку знищення українського аграрного сектору економіки.

Читайте також: Бізнес та аграрії просять змінити умови оподаткування на Харківщині

Зважаючи на критичність ситуації, що склалась з експортом української агропродовольчої продукції, агроспільнота просить Прем’єр-міністра України вжити заходів щодо підтримки агросектору України, зокрема:

  • домогтися скасування Європейським Союзом всіх обмежувальних заходів, введених стосовно імпорту українського зерна, ще до настання 15 вересня 2023 року;
  • не допустити введення нових та подовження дії вже існуючих обмежень на імпорт до ЄС української агропродовольчої продукції;
  • вжити еквівалентні заходи стосовно імпорту до України продукції з окремих держав-членів ЄС, які запровадили обмеження стосовно української сільськогосподарської продукції та не дотримуються своїх зобов’язань в частині зняття обмежень та забезпечення транзиту зазначеної продукції;
  • переглянути постанову Кабінету Міністрів України № 545, якою було встановлено заборону експорту цукру;
  • підняти перед Європейською Комісією питання: забезпечення безперешкодного транзиту українського експорту територією держав-членів ЄС, як це передбачено ініціативою «Шляхи солідарності»; надання фінансової підтримки українським експортерам аграрної продукції, що постраждали внаслідок введених заборон. 
  • забезпечити посилення з боку Держпродспоживслужби контролю за показниками якості та безпечності агропродовольчої продукції, що імпортується до України з окремих державчленів ЄС.

Звернення підтримали низка аграрних асоціацій, зокрема: УКАБ, ГС «Аграрний союз України», ГС «Всеукраїнська аграрна рада», Асоціація «Союз птахівників України», ВГО «Українська аграрна конфедерація».

Нагадаємо, у квітні українські асоціації агровиробників звернулись до представництва Євросоюзу в Україні з проханням посприяти зняттю жорстких обмежень щодо торгівлі між східними країнами ЄС та Україною.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus