Кернел зменшив обсяги експорту зерна і наростив об'єми переробки олійних — звіт

Агрохолдинг «Кернел» збільшив об'єми переробки олійних у першому кварталі 2023 року до 744 тис. т або на 32%.

Про це свідчать дані щоквартального звіту компанії. 

У цьому році «Кернел» здійснює переробку соняшника на шести заводах, ще два заводи компанії у Харківській області не працюють, оскільки знаходяться біля лінії фронту.

Продаж соняшникової олії агрохолдингом у січні-березні зріс всього на 1% до 273 тис. т.

Тривалі труднощі з чорноморською логістикою зерна спричинили зниження обсягів експорту зерна з України в 3 кварталі 2023 фінансового року на 61% — до 824 тис. т.

«Останні імпортні та транзитні обмеження, запроваджені сусідніми країнами ЄС, ще більше знижують обсяги експорту сільськогосподарської продукції продукції з України. З початку ініціативи зернової угоди 87% експортних обсягів Групи було поставлено за кордон ринки через порти українського Чорного моря, 6% — через порти Дунаю, 7% — внутрішніми шляхами», — йдеться у звіті.

До того ж, в «Кернел» заявляють, що компанія не завжди має достатню квоту на експорт в рамках «зернового коридору». Через це в компанії намагаються експортувати в першу чергу соняшникову олію, яка має більшу прибутковість, ніж експорт іншої продукції.

«Ціна акцій «Кернел» на Варшавській біржі в минулу п’ятницю була 18,26 злотих, що є дуже низьким рівнем так як мультиплікатор Р/Е (ціна / прибуток на акцію) прогнозується 1,2х, тобто чистий прибуток компанії за рік буде майже таким же як і поточна капіталізація компанії на біржі», — зазначають аналітики Eavex Capital.

Нагадаємо, компанія Namsen Limited оголосила тендер на викуп 62% акцій агрохолдингу «Кернел», які ще не належать їй. Однак 15 фінансових інвесторів — міноритаріїв, які контролюють 21,59% акцій агрохолдингу «Кернел», не підтримали делістинг компанії з Варшавської фондової біржі та повідомили про укладання акціонерної угоди для захисту своїх прав.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus