Агроімпортний кейс вплине на перебіг передвступних переговорів Брюсселя з Україною — експерт

Криза навколо заборони імпорту українського агроекспорту деякими країнами ЄС яскраво продемонструвала характер і масштаб проблем, з якими стикатиметься український бізнес на шляху України до Євросоюзу.

Таку думку висловив експерт з торговельної політики ЄС Назар Бобицький, пише Європейська правда.

«Агроімпортний кейс вплине на перебіг передвступних переговорів Брюсселя з Україною в частині адаптації законодавства з низки питань, від санітарних і фітосанітарних стандартів до бюджетних внесків України для Спільної аграрної політики ЄС. Не виключено, що ЄС може навіть відкласти на певний час відкриття переговорного процесу в рамках цього розділу. Залишаючи натоміть в дії статус-кво у двосторонній аграрній торгівлі», — зазначає експерт.

Він додав, що у цих умовах український бізнес не може собі дозволити пасивно спостерігати за розвитком подій. Це добре розуміють в провідних українських агроасоціаціях, про що засвідчив їхній спільний відкритий лист до посольств Польщі та інших сусідніх держав-членів ЄС, причетних до заборони імпорту зерна.

Читайте також: Східна Європа проти українського зерна. Що відбувається на західних кордонах

«Ще більшою помилкою українського бізнесу стала би стратегія вичікування на початок переговорів, на яких сторона ЄС викладе карти на стіл, і далі справа за рутиною — потрібно буде налагодити ефективну комунікацію з секторальними міністерствами і забезпечити зворотний зв'язок в надії, що очікування і побоювання бізнесу будуть враховані», — говорить Бобицький.

Експерт зазначає, що подібні підходи прирікають український бізнес на програшну позицію у майбутніх передвступних переговорах Києва та Брюсселя.

Нагадаємо, член Комітету з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський заявив, що роблячи кроки до вступу в ЄС, Україна має виробити свою модель аграрного ринку і працювати з нею в Європі так, щоб не заважати європейському фермеру.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus