Країни Східної Європи вважають, що часткове обмеження Єврокомісією українського імпорту може бути неефективним

Польща, Словаччина, Угорщина, Румунія та Болгарія у четвер, 11 травня, звернулися до Єврокомісії. Вони просять створити додаткові механізми, які врегулюють ситуацію з українським імпортом.

Про це йдеться в повідомленні міністерства сільського господарства і розвитку села Польщі.

Відповідний спільний лист міністри сільського господарства п’яти країн ЄС надіслали до віцепрезидента Єврокомісії, єврокомісара з питань торгівлі Валдіса Домбровскіса та Єврокомісара з питань сільського господарства Януша Войцеховського.

В ньому зазначається, що рішення Єврокомісії від 2 травня про заборону ввезення на внутрішній ринок цих п’яти країн ЄС пшениці, кукурудзи, ріпаку і соняшнику з України може виявитися неефективним та недостатнім.

Східна Європа проти українського зерна. Що відбувається на західних кордонах

Читати також

Крім того, міністри звернули увагу, що запроваджена заборона на імпорт не стосується продуктів з України, на які до 2 травня діяли національні заборони цих країн ЄС.

Для врегулювання ситуації ці країни хочуть підтвердження продовження до кінця року рішення Єврокомісії щодо заборони імпорту 4 товарів з України. Вони також пропонують запровадити постійний моніторинг імпорту інших чутливих агротоварів з України.

Представники європейських країн пропонують адаптувати рівень підтримки аграріїв до фактичних втрат, а також виділити додаткові кошти на допомогу фермерам.

Зазначимо, що Єврокомісія може продовжити заборону імпорту українського зерна до 5 країн Східної Європи.

Європейська комісія 2 травня ухвалила тимчасові запобіжні заходи щодо імпорту окремих сільськогосподарських товарів із України. Заборона на імпорт стосується української пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику. Вона спрямована на усунення логістичних проблем, пов'язаних із цими товарами в Болгарії, Угорщині, Польщі, Румунії та Словаччині.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus