Світові ціни на продовольство зросли через підвищення індексу цін на цукор та м'ясо — FАО

Середнє значення Індексу продовольчих цін FАО (ІСЦФ) у квітні 2023 року склало 127,2 пункта, що на 0,8 пункта вище березневого показника та на 31,2 пункта (19,7%) нижче за показник відповідного місяця минулого року. Головними чинниками цього невеликого зростання було різке підвищення індексу цін на цукор, а також підвищення індексу цін на м'ясо. Індекси цін на зернові, молочну продукцію та олії продовжили зниження.

Про це йдеться в травневому звіті «Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН‎»‎ (FАО).

У квітні середнє значення Індексу цін на зернові FАО склало 136,1 пункта, що на 2,4 пункта (1,7%) нижче за березневий показник і на цілих 33,5 пункта (19,8 %) нижче за відповідний показник минулого року.

«У квітні світові ціни на пшеницю впали на 2,3%, досягнувши найнижчого рівня з липня 2021 року; основними чинниками цього стали великі обсяги експортної пропозиції з боку рф та Австралії. Зниженню загальної напруженості на ринках також сприяли сприятливі для розвитку культур умови в Європі поряд із досягненням наприкінці квітня угоди, яка дозволяє транзит зернових з України через країни Європейського союзу, які на початку місяця запровадили обмеження на імпорт зерна з України», — йдеться у звіті.

Читайте також: Ціни на зерно продовжать знижуватися в умовах слабкого попиту  аналітики УУБ

Середнє значення Індексу цін на цукор FАО склало у квітні 149,4 пункта, що на 22,4 пункта (17,6%) вище за його березневе значення. Таким чином, цей показник, зростання якого триває третій місяць поспіль, сягнув найвищого значення з жовтня 2011 року.

Середнє значення Індексу цін на м'ясо FАО у квітні склало 114,5 пункта, що на 1,5 пункта (1,3%) вище за березневий показник і на 7,4 пункта (6,1 %) нижче за показник відповідного місяця минулого року.

Нагадаємо, Польща вимагає від Єврокомісії заборонити імпорт сільськогосподарських продуктів з росії до Європи.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus