Тепер зрошуване землеробство сконцентрується навколо Дніпра — думка

Після зруйнування Каховської ГЕС зрошуване землеробство сконцентрується навколо Дніпра. На кожному клаптику землі біля берегу необхідно буде ставити насосну станцію і поливати навколишні поля.

Такою думкою в інтерв'ю на Latifundist.com поділився засновник і директор найбільшої консалтингової овочівничої компанії України «Агроаналіз» Вадим Дудка.

За його словами, багато полів так і поливалися до цього — беручи воду напряму з Дніпра без розгалуженої мережі каналів.

«З досвіду моєї роботи на крапельному зрошенні і загалом на меліорації (а я на зрошенні з 1990 року), з урахуванням потужності станцій і діаметру труб, можна працювати на відстані до 4-5 км від берегу. Подекуди і трохи далі, все залежить від рельєфу. Це буде смуга праворуч і ліворуч від Дніпра та його притоків, де зможемо працювати на зрошуваному землеробстві», — каже Дудка.

Він додав, що це відстань, звідки технологічно доцільно поливати з Дніпра, не використовуючи так звану подвійну перекачку. Однак для дальніх полів такий спосіб економічно недоцільний.

Читайте також: Внаслідок знищення Каховської ГЕС зрошення в Херсонській області буде неможливим протягом 2-3 років

Нагадаємо, за попередніми оцінками Мінагрополітики, внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС на правобережжі Херсонщини буде затоплено орієнтовно 10 тис. га сільськогосподарських земель. В декілька разів більше земель буде затоплено на лівому березі області, який зараз перебуває під окупацією.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus