російські добрива безперешкодно продаються в Україні під виглядом імпорту — депутат

Україна має протидіяти продажу російських добрив, які потрапляють на її територію під виглядом імпорту з інших країн.

Про це заявив народний депутат України, голова податкового комітету парламенту Данило Гетманцев, пише ukranews.

«Відбувається звичайний обхід санкцій, існуючих обмежень. І в цій парадигмі російська федерація зараз існує та виживає. Мінеральне добриво походженням рф може постачатися в будь-яку країну, там за підробними документами може змінюватися сертифікат країни походження товару, а потім ми (Україна) отримуємо ці мінеральні добрива, вже як добрива з якоїсь іншої країни. На жаль, бізнес в різних країнах по-різному ставиться до співвідношення ризиків співпраці з агресором і моральної сторони, та своєї вигоди. І в цьому співвідношенні, він іноді обирає вигоду», — говорить Гетманцев.

Він не назвав точний обсяг російських добрив, які завозяться в Україну, але переконаний в прямій загрозі нелегального імпорту для вітчизняних виробників. 

Читайте також: Українські виробники добрив все частіше дивляться в бік експорту — аналітики

Депутат вважає, що ситуаціям, коли російське добриво завозитись на митну територію Україну з іншої країни за підробними сертифікатами походження, треба жорстко протидіяти.

За 5 місяців 2023 року Узбекистан, Грузія, Туркменістан, Азербайджан та Казахстан завезли в Україну 267,4 тис. т мінеральних добрив.

Нагадаємо, вантажообіг мінеральних добрив в росії зріс у 2022 році на 25,1% і склав 24,2 млн т. Перевалка російських добрив за січень-квітень 2023 року зросла в 1,7 раза — до 10,5 млн т.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus