До 20% добрив, які завозяться в Україну з дружніх до росії держав, мають походження рф — Group DF

За попередніми оцінками Group DF, до 20% добрив, які завозяться з Узбекистану, Грузії, Туркменістану, Азербайджану та Казахстану до України, насправді мають російське походження.

Про це заявив директор з корпоративних комунікацій Group DF Олег Арестархов, пише видання Mind.

«російський хімпром уже понад рік живе в парадигмі, як продавати добрива при чинних санкційних обмеженнях. рф навіть в Україну наважується продати  завозить добрива, використовуючи різні схеми. Основні  через використання фальсифікованих сертифікатів походження або в рамках так званих торговельних свопів»,  говорить Арестархов.

Однак, якщо російські добрива і є на українському ринку, їх не багато і насправді їх дуже важко ідентифікувати, вважає керівник аналітичної компанії «Інфоіндустрія» Дмитро Гордейчук. Він вважає, що на українському ринку таких добрив не більше 10–15%, інакше це було б дуже помітно.

Читайте також: російські добрива безперешкодно продаються в Україні під виглядом імпорту — депутат

«Проте й перевірити дуже складно, бо заводи надають сертифікати якості і сертифікати походження: кожна з країн  Узбекистан, Грузія, Туркменістан, Азербайджан, Казахстан  має власні виробництва добрив та експортує їх залишки. Тож, або ми повністю розриваємо торгові відносини з ними, або приймаємо ситуацію, як є. Бо звинуватити іноземні заводи у фальсифікації, не маючи чітких доказів, ми не можемо. Це кримінальний злочин»,  вважає експерт.

Нагадаємо, вантажообіг мінеральних добрив в росії зріс у 2022 році на 25,1% і склав 24,2 млн т. Перевалка російських добрив за січень-квітень 2023 року зросла в 1,7 раза — до 10,5 млн т.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus