Україна збільшила у 2023 році експорт насіння зернових та олійних культур — Інститут аграрної економіки

Національне насінництво нарощує експорт насіння зернових та олійних культур. За 7 місяців 2023 року його обсяг удвічі перевищив відповідний показник попереднього року у $34,7 млн і становив $69 млн.

Про це повідомив завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Олександр Захарчук.

За його словами, у структурі українського експорту насіння зернових та олійних культур традиційно домінує кукурудза, яка займає у ньому 98%. 

Читайте також: Монополія на ринку сертифікації насіння заважає виробнику, бо це час і гроші — Наталія Грюнвальд

При цьому другий воєнний рік поспіль обсяги експорту насіння гібридної кукурудзи перевищують обсяги його імпорту. За січень-липень цього року з України вивезено 24,4 тис. т насіння вітчизняної та іноземної селекції, тоді як поставки з-за кордону склали лише 4,1 тис. т, тобто у 6 разів менше.

За 7 місяців 2023 року на зарубіжні ринки продано насіння гібридної кукурудзи на суму $67,4 млн.

При цьому експорт насіння гібридної кукурудзи у кількісному та вартісному виразі збільшився майже вдвічі. Якщо торік за 7 місяців експортували 14,6 тис. т на суму $33,5 млн, то цього року — 24,4 тис. т на суму $67,4 млн.

«Основним імпортером української насіннєвої кукурудзи є Угорщина, яка за січень-липень 2023 року закупила 6715 т цього виду агропродукції. Також значні поставки насіннєвої кукурудзи Україна здійснила до інших країн Євросоюзу — Франції (4766 т), Австрії (3823 т), Румунії (3659 т), а також до Єгипту (1513 т) та Молдови (995 т). Поставки до ЄС зросли більш ніж у 20 разів порівняно з відповідним періодом довоєнного 2021 року і перевищили його показник майже на $60 млн», — йдеться у повідомленні.

Крім кукурудзи, на зарубіжні ринки було експортовано 131 т насіння жита, 115 т насіння соняшнику, 20 т сої, 16 т льону. Зазначені культури додатково принесли державі близько 1,5 млн дол. США виручки від їх реалізації, що відповідає минулорічному показнику.

Уряд спростив процедуру сертифікації насіння

Читати також

За 7 місяців 2023 року експорт збільшився за рахунок додаткових можливостей розвитку вітчизняного насінництва у воєнний період. З одного боку, це пов’язано з втратою частини логістичних каналів постачання насіння з-за кордону через широкомасштабне вторгнення. З іншого боку, це повʼязано зі збільшенням виробництва на власних потужностях вітчизняних насіннєвих заводів, у тому числі й великих іноземних компаній в Україні.

Безумовно, визнання Європарламентом у 2020 році української системи сертифікації насіння еквівалентною вимогам ЄС дозволило Україні вже третій рік поспіль нарощувати експорт насіння, в першу чергу до країн Євросоюзу, додав Олександр Захарчук.

Нагадаємо, Bayer інвестує 60 млн євро у збільшення потужностей власного заводу з виробництва насіння кукурудзи у селі Почуйки Житомирської області.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus