Дослідження показало, як змінилися ціни на українське збіжжя після підписання зернової угоди

Попри збільшення експорту, вплив зернової угоди на внутрішні ціни на зерно був незначним, якщо взагалі помітним.

Про це йдеться у дослідженні віцепрезидента Київської школи економіки Олега Нівʼєвського, яке опублікувало видання Вокс Україна.

«Одна з головних причин такого результату може бути у тому, що на момент запуску зернової угоди вже розпочався збір нового врожаю, і експорт не міг повністю компенсувати обсяг врожаю, який необхідно було транспортувати. Через це тиск пропозиції на українському ринку зерна не знизився, а логістичні витрати залишилися високими», — йдеться в дослідженні.

Читайте також: Україна має вийти із зернової угоди, оскільки вона більш вигідна для росії — Крогман

Крім того, невизначеність та затримки у переговорах та торговельних угодах із росією й надалі перешкоджають зближенню світових та внутрішніх цін, зазначає аналітик. Призупинення дії угоди росією у жовтні минулого року, викликане необґрунтованими звинуваченнями, створило додаткові перешкоди та невизначеність на ринку. Затримки в інспекції суден через російських представників ще більше посилили невизначеність. Отже, вітчизняні виробники стикаються з проблемами ефективного планування та здійснення торговельної діяльності, що призводить до збільшення витрат.

«На жаль, ми не очікуємо якихось покращень найближчим часом. Прогнозується, що нещодавнє навмисне знищення росією Каховської дамби матиме далекосяжні та руйнівні наслідки. Окрім очевидної гуманітарної та екологічної катастрофи, воно створить додаткову напругу в аграрному секторі й, імовірно, поглибить наявні труднощі в досягненні цінової конвергенції», — зазначає аналітик.

Джерело: Martyshev et al (2023). Пунктирними лініями позначено початок повномасштабного російського вторгнення та початок дії Зернової угоди, зліва направо у вказаному порядку.

В дослідженні використано лінійну регресію та різницю між світовими (Euronext) та українськими (EXW) цінами на зерно як залежну змінну. Ця різниця відображає різні трансфертні витрати, пов’язані з транспортуванням, зберіганням, послугами перевалки через портові термінали та іншими супутніми витратами та іншими політичними та ринковими особливостями функціонування внутрішнього ринку.

Як повідомлялося раніше, Туреччина працює над продовженням зернової угоди та докладає зусиль для збільшення її терміну на два роки.

Виконано за допомогоюDisqus