Морський порт Фірташа зазнав збитків на 1 млрд грн через російські обстріли

Морський порт «Ніка-Тера», що належить Group DF Дмитра Фірташа, зазнав збитків через атаки росіян на понад 1 млрд грн. За час повномасштабного вторгнення росії порт був під ворожими обстрілами більше 10 разів.

Про це в коментарі Forbes Ukraine розповів керівник з корпоративних комунікацій Group DF Олег Арестархов.

Один із найбільш масштабних ударів по порту росіяни завдали 4 червня 2022 року. Тоді були повністю знищені 3 склади загальною площею 13 349 кв. м. та загальною потужністю зберігання зернових, олійних культур та продуктів їхньої переробки — 105 000 т.

«На складах згоріло близько 35 000 т. шроту соняшника. Також постраждала дуже велика кількість іншого майна порту: зернові силоси, хопери, зерносушильний комплекс, ж/д інфраструктура, локомотиви, різна перевантажувальна техніка, автотранспорт, електричні підстанції, системи газо- і електропостачання, а також адміністративні будівлі, майстерні і господарські споруди», — пише видання.

Роботи з відновлення порту «Ніка-Тера» наразі не ведуться через постійні обстріли Миколаєва.

За рік війни компанія встигла зі складів порту відвантажити понад 237 тис. т зернових та 27 тис. т кукурудзи. Ці товари було експортовано у рамках «зернової угоди» через порти Великої Одеси, частина через порти Дунаю та через сухопутні пункти переходу.

Наразі «Ніка-Тера» працює в режимі «сухого порту» — накопичує та перевантажує рідкі добрива вітчизняного виробництва для аграріїв півдня України.

Group DF  розробляє масштабний проєкт з відновлення, який реалізують відразу після завершення війни.

«Стратегія порту зараз проста: ми залучаємо сільгоспвиробників для перевантаження зернових вантажів і продуктів їхньої переробки у режимі внутрішнього елеватора — так званого «сухого порту», — говорить Арестархов.

Потужності «Ніка-Тери» дозволять прийняти до 200 тис. т сільгосппродукції з можливістю силосного і складського зберігання. Далі буде відновлення порту, будівництво нових потужностей та вихід на новий рівень.

Нагадаємо, порт «Ніка-Тера‎» ‎потрапив до переліку, який Державне бюро розслідувань (ДБР) пропонує винести на розгляд РНБО для запровадження санкцій.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus