На елеваторах почали зростати ціни за послугу зберігання — учасник ринку

На елеваторах почали зростати ціни за послугу зберігання — з 2 грн на добу до 11 грн. Таким чином елеваторники компенсують відсутність в роботі зерносховищ коефіцієнту оборотності в поточних умовах.

Про це на умовах анонімності розповів Elevatorist.com один з учасників ринку.

«Бо взятися тій оборотності цього року поки що нема звідки. Везти собі ледь не в мінус до далекого європейського порту аграрії точно не будуть — в найкращому варіанті виробник отримає $120 за тонну пшениці після відрахування всіх витрат на логістику. Тож сенсу так продавати немає ніякого, за словами аграріїв, простіше роздати зерно на паї або згодувати тваринкам», — йдеться у матеріалі.

Зберігання також дорожчає, а перспективи подальшого експорту незрозумілі.

Читайте також: Єврокомісія відповіла на звернення України щодо компенсації витрат на транспортування зерна суходолом

За словами операційного директора G.R. Agro Артема Ремпена, єдина надія для українського виробника — відкриття ближнього сухопутного експорту або часткова компенсація Єврокомісією витрат на логістику.

«З одного боку, ця тема виглядає як виключно соціальна підтримка України з боку партнерів з ЄС. З точки зору економіки вона начебто невигідна в такому ракурсі. Але в разі запуску такого механізму відпадає необхідність дотувати фермерів, то воно може й вийти у економічний паритет — компенсації фермерам становлять 30-40 євро на тонні. Ще й робота портів пожвавиться. Так що в цілому, проект робочий та може спрацювати. До того ж, він зніме соціально-політичну напругу в прикордонних з Україною країнах ЄС», — говорить Артем Ремпен.

Нагадаємо, 21 липня Україна звернулася до Європейської комісії з проханням компенсувати витрати на транспортування української агропродукції до дальніх європейських портів.

Виконано за допомогоюDisqus