В Африці з допомогою України мають чітко розуміти — причиною продовольчих проблем є виключно росія — Трофімцева

Гучні заяви росії про безоплатне постачання від 25 до 50 тис. т зерна до деяких африканських країн були зроблені, щоб показати себе годувальницею нужденних.

Про це в інтервʼю AgroPolit.com заявила голова правління Асамблеї Аграрних Палат України, президент Української Агропродовольчої платформи, екс-посол з особливих доручень МЗС Ольга Трофімцева.

«Нажаль для путіна ці заяви були сприйняті досить скептично як самими африканськими лідерами (Президент ПАР, наприклад, заявив, що країнам не потрібні подачки, а потрібне нормальне функціонування зернового коридору), так і фахівцями, які відмітили, що декілька десятків тисяч тонн зерна при об’ємах імпорту до Африки в понад 90 млн. т на рік є просто краплею в морі і не більш як красивим, але порожнім жестом», — зазначила Трофімцева.

Вона наголосила, що в 2019 році на запрошення путіна до росії пробули 45 президентів країн Африки, а цього року їх було лише 17. Інші країни були представлені офіційними особами нижчого рівня, або ж взагалі своїми послами. Це стало першою ознакою зміни настроїв.

Читайте також: росія готова замістити українське зерно в Африці — путін

«Країни Африки мають з нашою допомогою чітко розуміти: причиною загострення продовольчих проблем є виключно росія і її війна проти України, росія є фактично недоімперією, яка намагається посилити залежність імпортозалежних країн від неї і фактично колонізувати їх в тій чи іншій формі», — додала Ольга Трофімцева.

Нагадаємо, росія просуває план поставок зерна в Африку та витіснення України зі світового ринку після виходу москви із зернової угоди.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus