росія збирає тіньовий флот для експорту власного зерна — Reuters

Зростання фінансових та безпекових ризиків після виходу росії з зернової угоди змушують її все більше покладатися на тіньовий флот зі старих суден для експорту свого зерна. Ці судна зазвичай належать Китаю або Туреччині.

Про це пише Reuters з посиланням на співрозмовників у транспортних, страхових та торговельних компаніях.

Минулоріч росія експортувала рекордний обсяг пшениці на суднах, зафрахтованих у міжнародних компаній і трейдерів. Однак зростання ризиків у Чорному морі підвищує вартість фрахту для москви та змушує її використовувати старіші та менші судна, якими керують менш відомі судноплавні оператори.

«Зараз дуже мало інформації про міжнародні компанії... Більшість вантажів, що виходять, стосуються російських трейдерів, які використовують кораблі (тіньового) флоту, яких міжнародні трейдери не торкатимуться», — розповів топменеджер одного із трейдерів.

Дані морської платформи Shipfix свідчать, що у липні кількість запитів на чартерні перевезення зерна подвоїлася до 257, що свідчить про зростання інтересу росії на фрахт суден, в порівнянні з тим же місяцем минулого року. Запити на кораблі зросли на 40% порівняно з червнем і, ймовірно, зростуть далі.

За словами джерел агентства, така ситуація викликає сумніви щодо того, чи зможе росія підтримувати рекордні темпи експорту, і якщо її не вирішити, це може підвищити світові ціни на пшеницю.

Читайте також: росія може залишитися без кораблів, якщо продовжить атакувати українські порти — Зеленський

Нагадаємо, в росії заявили, що вперше за півроку знизилось відвантаження зерна на експорт. З 1 по 7 серпня на експорт було відвантажено 871 тис. т російського зерна — на 43% менше, ніж роком раніше. Причиною такого падіння росіяни називають «складний в плані геополітики» тиждень, коли закривалися чорноморські порти, а також вичерпання експортного потенціалу попереднього сезону.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus