Біопрепарати дозволяють рослинам краще засвоювати добрива — експерти

Щоб зменшити кількість використання хімічних препаратів, агрохолдинги впроваджують у свою роботу деякі елементи біотехнологій. Найбільшу перевагу віддають все ж препаратам для ґрунту.

Про це йдеться в матеріалі на Latifundist.com «Біопрепарати, деструктори та компост: Як в Кернел, Астарті, ТАС Агро та АСТ відновлюють ґрунти».

Препарати для ґрунту необхідні для гуміфікації пожнивних решток, витіснення збудників хвороб з ґрунту, а також для компенсації тих мікроорганізмів, яких через коротку сівозміну в ґрунті вже немає, мобілізації фосфору тощо. 

Як пояснили в «БТУ-ЦЕНТР», мобілізатори фосфору та калію дозволяють рослинам краще засвоїти добрива. А це в наш час значна частина витрат на підприємствах. Застосування стартових добрив у поєднанні з мобілізаторами фосфору та калію, дозволяють зекономити або отримати, як надлишок для рослини, добрива в доступній формі до 30%.

Читайте також: Кернел і БТУ-ЦЕНТР поділилися досвідом впровадження біотехнологій у сільському господарстві

У свою чергу  керівник науково-дослідного відділу «Кернел» Аркадій Лунгул говорить, що і біологічні, і хімічні препарати повинні застосовуватися в комплексі, доповнювати один одного.

«Біопрепарати — це важлива частина технологічної карти. Деструктори, мінеральні добрива, мобілізатори фосфору і калію повинні застосовуватися комплексно. Все має бути в міру. За таких умов ми можемо прийти і до зниження частки добрив у технології, що зараз дуже актуально. Наприклад, ми 10 років постійно вносили добрива, а використали тільки 20-30% фосфору. То у роки, як минулий або цей, можемо за рахунок біологізації зменшити їх кількість», — зазначив Лунгул.

Упродовж останніх п’яти років (в меншій або більшій мірі залежно від року) використовують біологічні продукти і на полях «Астарти». В основному вони представлені деструкторами стерні (Екостерн), інокулянтами для бобових культур (Біоінокулянт-БТУ, Різолайн), а також біофунгіцидами (Мікофренд, Фітоцид) та біоінсектицидами (Актоверм Формула, Метавайт).

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus