Хімагромаркетинг про розумний підхід до економії на агрохімії та насінні

Як розумно економити на агрохімії та насінні. Лайфхаки від Хімагромаркетинг

Джерело фото: Latifundist.com

Хоча «Хімагромаркетинг» можна сміливо назвати найстарішим постачальником агрохімії та насіння в Україні (працює на ринку вже 29 років), та молодості і азарту у компанії хоч відбавляй. Окрім того, що вона є ексклюзивним постачальником насіння європейської селекції, входить у десятку найбільших виробників ЗЗР та має власний Науково-інноваційний департамент, який займається розробкою нових продуктів, ще й пішла у біопрепарати та одна з перших відкрила в Україні «Школу агрономів».

Як на її роботу вплинуло повномасштабне вторгнення, що зараз з попитом на ЗЗР, як правильно економити на добривах, щоб не завдати шкоди рослинам та яким біопрепаратам надають перевагу аграрії? З цими питаннями ми пішли до топменеджменту компанії.

Колектив «Хімагромаркетинг»

Чому європейська селекція?

Сьогодні «Хімагромаркетинг» співпрацює з групою компаній SAATEN-UNION (союз семи німецьких селекційних фірм) та є ексклюзивним постачальником насіння соняшника, кукурудзи та озимого ріпаку угорської селекції . Загалом у портфоліо налічується 17 сортів та гібридів насіння.

За словами директорки департаменту продажів Олени Заєць, співпраця з Сегедським Інститутом зернового господарства GabonaKutato та Угорською Академією наук у м. Мартонвашер почалася ще у 2008 році. Чому обрали саме їх? Бо, по-перше, це одні з найстаріших та найпотужніших селекційних установ Європи і їх сорти та гібриди сьогодні культивуються у всьому світі.

Олена Заєць

директорка департаменту продажів

«Хімагромаркетинг»

«Це європейська якість перевірена часом. Все насіння вирощується, калібрується і фасується на найсучаснішому швейцарському обладнанні та сертифікуються за стандартами ISO 9001».

Клімат по всій Україні став як в Одесі та на Півдні — Тетяна Адаменко
Читати також

По-друге, портфоліо має широкий асортимент по ФАО — від 170 до 580. Це дає можливість «Хімагромаркетингу» вирощувати гібриди за різних технологічних схем у всіх ґрунтово-кліматичних зонах України — як на зерно, так і зелену масу (силос). 

«Хімагромаркетинг» є ексклюзивним постачальником насіння кукурудзи європейської селекції

До вибору ФАО треба підходити з розумом

«А загалом яке ФАО сьогодні користується найбільшим попитом?», — запитуємо. Як виявилося, фермери найбільше полюбляють гібриди із ФАО від 220 до 310 . Але, звичайно, що вибір гібриду за стиглістю залежить від зони його вирощування: що менше значення ФAO, то раніше рослини дозрівають і швидше віддають вологу.


Олена Заєць

директорка департаменту продажів

«Хімагромаркетинг»

«Це має значення і при вирощуванні гібридів на зерно: різні різновиди мають більш високий генетичний потенціал щодо врожайності, ніж ранньостиглі і у більшості дають кращий урожай. Тому найбільш оптимальним варіантом для фермерів є використання сортів та гібридів з різними індексами скоростиглості. Завдяки такому способу можна варіювати термінами посіву та збирання».

Вона також звертає увагу, що існує правило, згідно з яким для отримання максимальної продуктивності потрібно:

  • 50% полів засівати гібридами, які відповідають умовам потреби у теплі та світлі у регіоні;
  • 25% — засівати ранньостиглими видами;
  • 25% — займати з високим показником ФAO та пізнішими термінами дозрівання.
Планове інспектування гібриду Максима (ФАО 580)

До речі, нещодавно компанія завершила збирання кукурудзи на своїх демо-ділянках у Волинській та Житомирській областях.

Найбільшу врожайність показав середньоранній гібрид ГКТ3213: на Житомирщині — 10,9 т/га, а на Волині — 13 т/га.

Ми також не могли не запитати, що з попитом на насіння в цьому сезоні. Деякі постачальники насіння розповідали, що цей ринок почав просідати через зменшення посівних площ під кукурудзою.

На це Олена Заєць відповідає, що, дійсно, більшості агрокомпаній довелося змінювати географію сівби й на певних територіях вирощувати більше культур, які не є типовими для конкретного регіону, чи взагалі нішеві.

В деяких випадках сівозміну змінювали навіть на 70-80%.


Олена Заєць

директорка департаменту продажів

«Хімагромаркетинг»

«Згідно аналітики, посівні площі озимої пшениці (а така ж тенденція є і по інших зернових культурах) за останні два роки знизилися майже вдвічі. І навпаки, об’єми олійних, наприклад, ріпаку озимого, за цей період збільшилися. Відповідно просідання об’ємів спостерігається і по реалізації  пестицидів (залежно від групи від — 20 до 40%). Але ми сьогодні, маючи досить широкий асортимент, можемо закривати будь-які потреби наших клієнтів».

Конкуренція на ринку ЗЗР збільшилася

«Хімагромаркетинг» розпочинала свою діяльність з двох зареєстрованих продуктів. У 2008 році їх кількість збільшилася до 20, а у 2011 — до 41. Далі з кожним роком портфоліо тільки збільшувалося. Станом на 2023 рік в нього входить 133 продукти, серед яких 37 гербіцидів, 19 фунгіцидів, 9 інсектицидів, 8 протруйників та 3 десиканти.

Анатолій Чернявський: Минулоріч аграрії користувалися бюджетними добривами. Зараз в пріоритеті знову якість та результат
Читати також

Отож, про агрохімію. Сьогодні компанія входить до десятки найбільших виробників ЗЗР в Україні. Однак, як каже Олена Заєць, за першими рядками в десятці не женуться. Головне  — забезпечити якомога більшу кількість аграріїв ефективною продукцією та якісним сервісом.

У 2015 році «Хімагромаркетинг» отримала нагороду «Лідер галузі 2015»

Звісно, що повномасштабне вторгнення внесло корективи в цю роботу. На ринку збільшилася конкуренція серед виробників ЗЗР (адже кількість завезених продуктів на 1 га збільшилась, в зв'язку зі зменшенням посівних площ через тимчасову окупацію територій і замінування). Та й багато господарств, розуміючи, що сезон буде дуже складним, зменшили кількість застосування ЗЗР.


Олена Заєць

директорка департаменту продажів

«Хімагромаркетинг»

«З оптимізацією витрат на захисті рослин треба бути особливо обережними. Це питання індивідуальне. За потреби кожен фермер може звернутися до нас, ми проведемо моніторинг, сплануємо сівозміну та технологічну карту по розумному вирощуванню культур. Бо всі ми розуміємо, що «не обґрунтована» економія призведе до зниження врожайності, як мінімум вдвічі, а тоді думай чому так і в чому похибка».

А от найбільше економили в цьому році аграрії на регуляторах росту та мікродобривах. Зі спостережень працівників «Хімагромаркетинг», більшість з них шукали монопрепарати, які містять один мікроелемент, в якому була явна нестача у рослини для точкового застосування.

«Хімагромаркетинг» входить до десятки найбільших виробників ЗЗР в Україні

Однак Олена Заєць зауважує, що за звичайних умов на таке мало хто пішов би, бо ціна моно- практично однакова із комплексними препаратами та й профілактика завжди краще й дешевше: «Але, на жаль, фермер має робити жорсткий вибір».

Зараз в асортименті компанії є один регулятор росту та 9 комплексних добрив, які містять від 2 до 10 елементів. В основному це хелатні добрива, які аграрій може кількаразово використовувати упродовж сезону.


Олена Заєць

директорка департаменту продажів

«Хімагромаркетинг»

«Рецептура продуктів дозволяє їх вносити на будь-які польові культури, зокрема, в теплицях, парниках, присадибних ділянках. Маємо і ексклюзивні продукти. Це — DMPP (інгібітор нітрифікації), Стабілізатор ВВ5 (добриво, прилипач, стабілізатор Ph), Акселератор Молібден, Цереус».

До речі, в компанії нам розповіли, що DMPP (інгібітор нітрифікації) ще й допомагає зекономити на внесенні добрив без шкоди рослинам. Він рівномірно розподіляє азот доступний рослинам упродовж 10 тижнів, таким чином запобігаючи промиванню його в нижні шари ґрунту. Тому норму внесення добрив можна зменшити на 20-30% і не переживати за промивання азоту та перехід його в недоступну для рослин форму. Застосування інгібітора нітрифікації рекомендується разом з рідкими азотними добривами та КАС.

Що з попитом на біопрепарати?

Є у портфоліо «Хімагромаркетинг» і 5 біопрепаратів: Ендоспор ДМ, Бактива, Бактолайв Сід, Нітроген Квік та Нітроген Т. Загалом з біопрепаратами компанія працює більше 10 років у партнерстві з німецькою Bactiva та італійською GmbH.


Олена Заєць

директорка департаменту продажів

«Хімагромаркетинг»

«Всі біопрепарати мають відповідні сертифікати якості, а їх унікальна рецептура є індивідуальною, тому це ексклюзив. Адже окрім оздоровлення ґрунту, ці продукти дозволяють підвищити урожайність різних культур. Наприклад, маємо показники приросту на зернових 0,3-1,1 т/га, по соняшнику та кукурудзі — 0,3-0,5 т/га, а сої — 0,3-0,4 т/га і, звичайно, це ще не верхня межа».

Досліди з біопрепаратами

А що з попитом? Українські аграрії хоч і повільно, але впевнено переходять на біопрепарати, каже директорка департаменту продажів «Хімагромаркетинг».

Strip-till, органічні добрива та 50 тис. га під біопрепаратами: Як в МХП відновлюють ґрунти
Читати також

За спостереженнями працівників компанії, у попередні 3-5 роки перевага надавалася біоінокулянтам, зараз — біофунгіцидам. До речі, за міжнародними аналітичними даними, до 2025 року прогнозується  збільшення світової частки біопрепаратів на 10%. Відповідно «Хімагромаркетинг» чекає на збільшення попиту на них і в Україні.

Де працюють над створенням інноваційних продуктів?

Виробництво препаратів «Хімагромаркетинг» здійснюється на заводах Китаю, Литви, Індії, Греції, Франції, Німеччини та Італії. Їх доставка відбувається по всій Україні. Компанія має практично в кожній області свої склади та представництва, власну систему логістики, дистрибуцію та агрономічний супровід клієнтів впродовж сезону. 

Досліди в полі

Є у структурі Науково-інноваційний департамент (м. Житомир), працівники якого проводять різні досліди з діючими речовинами та розробляють нові продукти для ринку. Зараз там працює 5 фахівців, з яких два є кандидатами сільськогосподарських наук.

В розпорядженні департаменту є лабораторія для листової діагностики рослин, ділянки для проведення дослідів та демонстраційних посівів насіння, а також інструменти для проведення випробувань та досліджень продукції аграріїв.

Саме тут вперше був отриманий такий продукт як Оперкот Акро (імідаклоприд 300 г/л + лямбда-цигалотрин 100 г/л). Ці діючі речовини окремо одна від одної використовувалися на ринку багато років. Але фахівці департаменту вирішили їх поєднати і в 2015 році з'явився новий продукт, який полюбився багатьом аграріям. Після того, як «Хімагромаркетинг» вийшла з продуктом на ринок, таку комбінацію почали випускати й інші компанії.

Власна школа з підготовки фахівців

«Ми постійно інвестуємо у молодь», — каже Олена Заєць.

Компанія була однією з перших в Україні, яка створила власну школу з підготовки фахівців агрономічного спрямування — «Школу агрономів». Тож тепер кожного року отримує 3-5 фахівців, готових до повноцінної роботи в полі.


Олена Заєць

директорка департаменту продажів

«Хімагромаркетинг»

«Це не масовий проєкт, тобто ми не набираємо студентів заради «галочки», аби відчитати лекції й забути. Ми підходимо індивідуально до навчання, даємо практичні завдання, велику теоретичну базу знань. З великою кількістю студентів одночасно важко приділити кожному достатню кількість уваги, тому кількість місць обмежена. Загалом цей проєкт створений для підготовки висококваліфікованих кадрів з наступним працевлаштуванням в нашу компанію».

Усі навчання проводять працівники компанії. Програма передбачає теоретичні і практичні заняття. Стажери вивчають сучасні технології вирощування сільськогосподарських культур, складають системи захисту тощо. Усі учасники школи отримують соцпакет.

Щороку кількість бажаючих пройти навчання збільшується, зауважує Олена Заєць. І це добре для компанії. Хоча повномасштабне вторгнення і не внесло кардинальних змін у її штат (звісно, були фахівці, які з перших днів пішли на захист країни), та вона продовжує шукати нові кадри. Так, на ринку є вибір, але готових спеціалістів зараз дуже важко знайти.

Вийти з війни з певною долею імунітету

Загалом «Хімагромаркетинг» з оптимізмом дивиться у майбутнє, незважаючи на всі вище перелічені виклики. В компанії вірять, що вона стане більш сильнішою та витривалішою, з певною долею імунітету. Адже не кожен бізнес може пройти через складнощі, які створило повномасштабне вторгнення, та встояти на рівні «до 24 лютого».


Олена Заєць

директорка департаменту продажів «Хімагромаркетинг»

«Будь-який досвід — це гарний урок для майбутнього розвитку. Ми у будь-якому випадку не збираємось опускати рук чи зменшувати об'єми завезеної продукції, адже віримо, що Перемога настане якнайшвидше. Продовжуємо працювати, навчати нові кадри (вже зовсім скоро стартує новий потік «Школи агронома») та допомагати нашим співробітникам, які стоять на захисті нашої країни та нашого спільного майбутнього».

Наталія Родак, Latifundist.com

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus