Ґрунтова засуха створює малосприятливі умови для сівби озимини в оптимальні строки — Укргідрометцентр

Через відсутність ефективних опадів у другій половині серпня поповнення запасів вологи у ґрунті не відбувалося, ґрунт на площах призначених для сівби озимих культур урожаю 2024 року був переважно слабкозволоженим. У південних, окремих районах північних, центральних та східних областей — ґрунт був зовсім сухим.

Про це йдеться у повідомленні Укргідрометцентру.

За експертною оцінкою та фактично визначеними запасами продуктивної вологи, близько 50-60 % площ були охоплені ґрунтовою засухою, що більше минулорічного.

«Незважаючи на тривалий спекотний період для достигання пізніх сільськогосподарських культур агрометеорологічні умови у більшості днів серпня були в цілому задовільними. Проте високі температури повітря та ґрунту були несприятливим фактором для завершення формування урожаю бульбокоренеплодів і призводили до передчасного завершення вегетації цих культур», — йдеться у повідомленні.

Сівба озимого ріпаку, оптимальні строки посіву якого закінчуються у першій декаді вересня, відбувалася за малосприятливих умов через сухість ґрунту. Лише на невеликих площах західних та північних областей зволоження орного шару ґрунту було задовільним.

Читайте також: Аграрії чотирьох областей завершили посів озимого ріпака

Через ґрунтову засуху створюються малосприятливі умови для сівби озимини в оптимальні строки, тому сівбу озимих культур доцільно буде проводити у більш пізні строки, після поповнення вологозапасів у ґрунті, зазначають в Укргідрометцентрі.

Погодні умови були сприятливими для накопичення цукру в плодах фруктових дерев та коренях цукрових буряків та збору врожаю пізніх та технічних культур.

Нагадаємо, на початок вересня вже посіяно 699,7 тис. га озимих, з яких ріпаку — 654,9 тис. га та 44,8 тис. га зернових (пшениці — 42,5 тис. га, ячменю — 1,2 тис. га та жита — 1,1 тис. га).

Виконано за допомогоюDisqus